Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Представители на ръководството на СТДБ участваха в празника на Свиленград

На 5 октомври Свиленград чества 110 години от освобождението си и началото на Балканската война. Празничният ден започна с тържествена литургия в храм „Св. Троица”, отслужена  за благоденствието на града и неговите жители  в храм „Св. Троица”.

Тракийско дружество "Тракия" в Свиленград участва в празничната програма. В знак на признателност тракийци поставиха венци на паметник Одринска епопея, ген. Никола Иванов и връх Шейновец. 

Кулминацията на празника бе тържествена заря-проверка с военен ритуал в памет на жертвите за освобождението на Свиленград преди 110 години. Министърът на отбраната Димитър Стоянов прие рапортите на военни роти от поделенията в Стара Загора и Хасково, и на три блока ученици от СУ „Д-р Петър Берон“, ПГССИ „Христо Ботев“ и ОУ „Иван Вазов“. Под звуците на военен оркестър всички присъстващи на площада паднаха на колене, за да почетат паметта на жертвите.

На церемонията  присъстваха вицепрезидентът на България Илияна Йотова, министърът на отбраната Димитър Стоянов, кметът на Свиленград Анастас Карчев и заместничката му Мария Костадинова, областният управител на Хасково Минко Ангелов, председателят на ОбС-Свиленград Георги Еленков, командирът на втора механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов, председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов, зам.-председателят на СТДБ Кр. Беломорски, главният редактор на в. „Тракия“ д-р Ваня Иванова, архиерейският наместник отец Константин, бившите кметове на Свиленград Атанас Атанасов и Андон Куртев, общински съветници и граждани.

Приветствие към присъстващите произнесе кметът Анастас Карчев, който пожела „светли мирни дни, изпълнени с благоденствие и успехи, да посрещнем големия празник с радост и оптимизъм, сплотени като дедите ни в името на святата идея - Свиленград да пребъде“.

С призив за единение към присъстващите се обърнаха Илияна Йотова и Димитър Стоянов. Паметникът на героите, загинали във войните, беше отрупан с венци и цветя.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн