Актуално - В медиите
 
 


Тракийски дружества
Красимир Премянов: Държавата е длъжник на тракийските българи. БГНЕС, 08.05.2021

Държавата е длъжник на тракийските българи. Това е видно от представително изследване на агенция „Тренд”, от което стана ясно, че тракийският въпрос е важен за половината българи – над 30% от българите познават тракийската проблематика, а над 51% са за защита на интересите на тракийските българи. Това заяви пред БГНЕС Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества у нас.

Тази година се навършват 125 години от организираното тракийско движение.

Премянов подчерта, че Тракийският въпрос почива на договори между България и Турция, но нашата държава не се възползва от това в своята политика спрямо Анкара. Вместо това тя е оставила разрешението на имотните въпроси на самите тракийци, т.е. това да става по частен път. За популяризирането на своите права пред ЕС Тракийските дружества са издали на английски и руски език монографията на проф. Милетич „Разорението на тракийските българи” - най-мащабното документално изследване на трагедията, която ги е сполетяла преди малко повече от 100 години, когато насила са били прокудени от родните имоти в днешна турска Тракия.

Годишнината беше отбелязана с документална изложба в Централния военен клуб в София, която бе уважена и от вицепрезидента Илияна Йотова.
Йотова изтъкна широката и активна дейност на Съюза на тракийските дружества в цяла България, а и извън границите й. „Благодарение на вас тракийската съдба не е непрочетена страница от българската история. Знаем и помним кървавата орис на нашите братя тракийци, които не се сломиха нито за миг в отчаяната, но достойна битка за справедливост. Знаем и помним смелите подвизи на героите на Тракия. Учим се от техните уроци по родолюбие, вяра, сила и чест“, подчерта Илияна Йотова.

„Днес трябва да черпим от смелостта и чувството за справедливост, от свободолюбието и родолюбието на вашия патрон Капитан Петко войвода, от жаждата му за свободна, независима и единна България“, посочи Илияна Йотова и определи като знакова 2019 година, когато заедно със Съюза на тракийските дружества откриха паметник на героя на едноименния гранично-пропускателен пункт на българо-гръцката граница и в Борисовата градина в София.

Вицепрезидентът за пореден път подчерта своята твърда увереност в каузата на тракийските дружества.

„Няма да се уморя да настоявам за по-голяма подкрепа към вас от българската държава. Тракийските бежанци заслужават справедливост. Очевидно българското правителство се страхува да поставя този въпрос пред турските ни партньори, но президентът Радев и аз неизменно го поставяме при контактите си на всички нива“, заяви Илияна Йотова. /БГНЕС

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн