Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Председателят на СТДБ Красимир Премянов пред БНТ, предаването Вяра и общество с Горан Благоев, 5.10.2019

Вартоломей обича да навлиза в геополитическата сфера и българите страдат от това

На 5 октомври в предаването:

«Духовно ние сме домакините на единствените две църкви в Одрин». Но на 150-тата годишнина от освещаването на храма „Св.Св.Константин и Елена” патриарх Вартоломей отказа на българския Синод празничната литургия да бъде отслужена от Старозагорския митрополит Киприан. Казусът коментират в студиото проф. Иван Желев, архимандрит Дионисий и Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества – организацията, която постави паметника на екзарх Антим в двора на същата църква и който паметник патриарх Вартоломей иска да бъде демонтиран.

Проф. Желев: „Счита се, че искането за преместването на паметника на екзарх Антим стои в основата на напрежението. Аз не мисля така. Някоя дипломация не си е свършила работата. Ако своевременно беше поискано разрешение за български епископ, щяхме да го получим, но не виждаме собствените си грешки."

Архимандрит Дионисий: „Нека българските институции, когато говорят за чужди духовни лидери, да бъдат по-внимателни, защото после създават проблем на Българската църква. А Светият синод следва да излъчи комисия, която да защитава интересите ни еднопосочно.”

Кр. Премянов: „Ние се стремим да насочваме чувствата на българите в Турция далеч от агресията. Обратното прави патриарх Вартоломей. Нека не забравяме, че хората правят Църквата и тази духовност там е българска. Нужно е повече дипломация от страна на Константинополския патриарх – той да не страда от папизъм и да си припомни, че Църквата се ръководи не от друг, а само от Христос.”

Вижте разговора: https://www.bnt.bg/bg/a/vselenskiyat-patriarkh-sreshchu-blgarskata-pravoslavna-tsrkva-05102019

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн