Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Интервю на Дона МИТЕВА с Кр. Премянов – председател на СТДБ, публикувано в „Черноморски фар”, 18 май 2017

Срещата на Върховния комитет с бургазлии бе наложителна

Преди началото на отворената среща с тракийци в Бургас Красимир Премянов, председател на Съюза на Тракийските дружества в България отговори на журналистически въпроси и говори открито за проблемите в организацията.

- Г-н Премянов, какъв е поводът да сте в Бургас?

- На 8 април Върховният комитет взе решение да проведе срещи с тракийци в тези райони, където ръководствата им са взели решения, насочени срещу съюза. Срещата на Върховния комитет с бургазлии бе наложителна, тъй като ръководствата на местните дружества са „камерен състав“, а комитетът иска да се запознае с автентичното мнение на членовете. Смисълът е такъв – да чуем мнението на тракийците, тези, които са тук, в залата, защото за нас всеки един от тях е изключителна ценност, а не ги делим на групи.

- Разпространява се тезата, че Ангелов управлява авторитарно и в дружеството цари финансов хаос, предпоставка за злоупотреби?

- Аз не мога да твърдя такова нещо, защото ние ревизионна дейност не сме извършвали. Документи, които да установяват подобно нещо, при нас не са постъпвали, въпреки исканията. Има компетентни органи, които могат да преценят това. Ако преценят тракийците и насочат вниманието в тази посока тогава ще се получи и отговор на този въпрос. Аз съм съгласен, че е недопустима дори мисълта за злоупотреба с обществени средства в организация, която е в обществена полза и тя трябва да бъде санкционирана по закон, ако се докаже. В момента аз не мога да правя подобни квалификации или обвинения. Ние обсъждаме едно действие, което вреди на Съюза. Мисля, че обществото има своите инструменти и механизми да защитава своите интереси, подчертавам, че ние сме сдружение в обществена полза, така че в крайна сметка ощетено остава то и органите, към които при закриването на една или друга структура преминава собствеността.

- Може ли Общо събрание да се прави делегатско?

- За улеснение на организацията на работата, ако са текущи въпроси, не е страшно, но ако е въпрос, който обсъждат от такъв характер, е нужно Общо събрание. В закона за юридическите лица с нестопанска цел е предвидено изключително изискване за това. Така че смятам, че тези, които искат да запазят Съюза, желаят да запазят членството на Тракийското дружество „ Екзарх Антим I“ в Съюза, са в правата си да инициират провеждането на Общо събрание, а не на делегатско.

- Има ли бургазлии, които да са се обърнали към Върховния комитет с оплакване, че са изключени от бургаското дружество? Споменава се за над 200 души, които са изключени?

- Не съм ги броил, знам, че има. Категорично не сме съгласни с изключване на тракийци на формални основания. Има тракийци, които са се обърнали към Върховния комитет, и които не бяха съгласни с начина на свикване на събранието. Дори хора от Управителния съвет не бяха уведомени за насоченото делегатско събрание. Те смятат, че са пренебрегнати, че техните права са подценени. На въпрос каква е тази точка в дневния ред ни беше отговорено: „ние обсъждаме статута на членството“. Всъщност се оказа, че на едно скрито заседание, с охрана.

- Беше ли изпратена покана на г-н Тодор Ангелов, председател на бургаската тракийска организация на срещата в Бургас?

- Не, това е мероприятие, което се организира от Върховния комитет, при отворени врати, за да чуем мнението на тракийци по този въпрос.

- На какво се дължи засилената охрана на входа?

-На това, че се намираме в едно тревожно време. Това е охрана, която не спира абсолютно никого, ако сте обърнали внимание. Времето просто е такова, че при концентрация на повече хора трябва да се вземат мерки, за да не се допуснат провокации в духа на антитерористичната защита.

*В интервюто са използвани въпроси от различни медии

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн