Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Първият том на енциклопедия „Тракия“ беше представен тази вечер в Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методий“

Автор: Ирина Симеонова, БТА, 28.03.2023

Снимки: Минко Чернев

Изданието е дело на Съюза на тракийските дружества в България (СТДБ) и на Тракийския научен институт. Екипът, работил по него, е от 11 учени - историци, фолклористи, изследователи. Сред присъствалите на събитието бяха бившият служебен премиер Георги Близнашки, бившият заместник-министър на културата и заместник-кмет на Столичната община Тодор Чобанов, както и много общественици и учени. Модератор на събитието беше Иван Гранитски.

Гранитски отбеляза, че новото ръководство на СТДБ има изключително активна дейност не само в България, но и в чужбина - в Италия, Гърция, по отношение на възстановяване на паметници, свързани с тракийската кауза. Той отбеляза, че тази активна дейност не може да компенсира липсата на държавна политика.

Председателят на СТДБ Красимир Премянов отбеляза, че енциклопедия „Тракия” е направена с усилията на патриоти. Той ги определи като алтруисти в своята професионална и обществена дейност. Премянов посочи, че са успели да преведат книгата на английски език и тя е стигнала до всички възможни адресати - световните библиотеки, посолствата на страните от ЕС, и до страните, членуващи в Съвета за сигурност на ООН. Той обясни, че са направили това, за да не им дават „възможност да пренебрегват и да избягват тракийската тематика”. Нека да знаят каква съдба е била отредена на тези хора, каза още той.

Премянов отбеляза, че Върховният комитет на СТДБ е приел позиция, която смятат да изпратят на управляващите българската държава - президентство, правителство, както и на ръководителите на парламентарни групи, когато се сформира новото Народно събрание. В нея се споменават всички важни акценти, на които разчитаме да се формира държавната политика за тракийските българи, посочи още той.

Ръководителят на Тракийския научен институт проф. Васил Проданов отбеляза, че каузата, с която е свързана тази енциклопедия в най-висока степен, е зависима от дейността на правителства, на интелектуалната публика, на международни организации. Ние винаги сме се стремили всячески да работим с тях, допълни той. Проданов посочи, че работата по създаването ѝ започва много отдавна, но за дълго време остава идея, заради липса на финансиране. Успели са да намерят известни средства от държавата за един том. По същество тя бе направена за време, за което нито една друга енциклопедия не е направена - горе долу за 7 - 8 месеца, от колектив от 11 души, разказа още Проданов. Той отбеляза, че в нея са включени 475 статии за организираното тракийско движение и основните фигури, участвали в него. Ръководителят на Тракийския научен институт отбеляза, че сега търсят средства за втори том.

Той каза, че най-важната причина да създадат тази енциклопедия, е да привлекат интереса на държавата към тракийския проблем и тя да се ангажира с решаването му. Проданов посочи, че тракийската проблематика липсва в нашите учебници и младото поколение знае малко за нея, а това е свързано с нашите корени и с нашето минало. За нас е изключително важно за това да се говори и да се пише, и поради тази причина една енциклопедия е изключително важно нещо, коментира още той.

За изданието говориха двама от авторите в него - Стоян Райчевски и проф. Светлозар Елдъров.

Стоян Райчевски изрази мнението си, че ще бъде много тъжно, ако остане само първият том. Той предложи да се направи представяне на книгата и в парламента, за да се привлече погледът на политиците към нея и проблемите. По думите му Тракия не е само национално-освободителни борби - тя е култура, общество, демографски проблеми.

Проф. Светлозар Елдъров отбеляза, че днес е голям ден за тракийската кауза. Това не е обикновена енциклопедия, това е книга от тракийци за тракийци, затова се стремихме да бъде достъпна за нашите читатели. От нея струи изворен български език, каза той и допълни, че би си позволил да нарече тази книга – „книга-хляб“, с който можеш да се наситиш и духовно, и познавателно.

Вечерта на Тракия е организирана от Съюза на Тракийските дружества в България, Столичната община и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн