Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Публична лекция на Красимир Премянов в УНИБИТ

В голямата 207 аудитория на Университета за библиотекознание и информационни технологии на 13 декември т. г. председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов изнесе публична лекция. Той бе представен на присъстващите преподаватели и студенти от проф. дфн Ваня Добрева, ръководител на катедрата „Културно-историческо наследство и туризъм” на УНИБИТ. Тя представи и присъстващия заместник-председател на СТДБ ген. Тодор Бояджиев.

Докторант на УНИБИТ запозна присъстващите с житейската и творческата биография на г-н Премянов, който е почетен професор на Одеския държавен университет „Иля Мечников”.

В началото на словото си председателят на СТДБ  характеризира тракийската организация като „остров на патриотизма” и проследи нейната история от създаването на дружество „Странджа” през 1896 г. с клонове в страната и с учредителен конгрес в Бургас на следващата година. Изрично подчерта, че сред създателите на организацията е Капитан Петко Войвода, легендарният защитник на тракийските и родопските българи. Той акцентира на факта, че след Руско-турската освободителна война тракийските българи, които са помагали на руските войски, неотстъпно са се борили за национално обединение. Тази борба достига своята кулминация в Илинденско-Преображенското въстание през 1903 г., което има чисто български характер и спекулациите с това в Република Македония се опровергават категорично от историческите факти. Към тракийската организация са създават Тракийски младежки съюз и Тракийски женски съюз, а през 1923 г. започва да излиза вестник „Тракия”, учредява се Тракийския научен институт, чийто почетен председател е Софийският митрополит и бъдещ екзарх Стефан. След  1934 г., когато са забранени политически партии и обществени организации, в т.ч. и тракийската, Тракийският научен институт всъщност изпълнява ролята на организацията.

Одринската епопея в Балканската война донася освобождението на Тракия и за това 26 март - деня на падането на Одринската крепост днес е в празничния календар на страната и се чества като Деня на Тракия. Ораторът на подмина вината на монарха и на българските политици, започнали безумната Втора Балканска война.  Значително място в своята лекция  Красимир Премянов отдели на първия геноцид през 20 век, извършен в Източна Тракия, където през 1913 г. са убити 70 000 българи, а  300 000 са прогонени от родните си места.

Красимир Премянов запозна аудиторията със съвременната дейност на Съюза на тракийските дружества в България.  Наред с усилията за решаване на Източнотракийският въпрос  в отношенията ни с Турция, организацията полага усилия и за компенсиране и на бежанците от Западна Тракия, които са пропуснали да получат обезщетения по действащия за кратко български закон. Не е преставала дейността по съхраняването на богатите традиции и неповторимия  фолклор на тракийци като част от националната духовна съкровищница.  Разностранна е дейността на Тракийския научен институт.  Всяка година се издават негови известия и се организират научни конференции. СТДБ издаде книгата на Любомир Милетич за разорението на тракийските българи на английски език, за да достигне истината до повече хора и извън страната. През идващата година най-голямото събитие за Съюза ще бъде 175-тата годишнина от рождението на  Капитан Петко Войвода, за което е подготвена  специален план-програма, включваща и нов паметник на Войводата в Алеята на възрожденците в Борисовата градина.

В лекцията си Красимир Премянов се спря и на българската диаспора, изтъквайки връзките на Съюза с българските организации в Украйна. По-голямата част от банатските българи са тракийци, това го доказват и  проучванията на учени - членове на ТНИ, в архивите в Одеса. В Крим българите имат статут на културна автономия. Ораторът разказа и за проявите на Съюза във възстановените български църкви в Одрин и Истанбул, както и за възстановяването на Метоха на Екзархията.  Но той подчерта, че държавата няма единна политика за българите в чужбина. Няма отношение и към българите мохамедани в Северна Гърция.

Лекцията на председателя на СТДБ беше посрещната с интерес и предизвика конструктивна дискусия.

Кликнете върху линка, зада изгледате видео от лекцията: https://www.magisto.com/video/bFwVOERVHzkoBR5hCzE?l=vsm&o=w&c=c

През настоящата седмица публични лекции в УНИБИТ имаха чл. кор на БАН д-р Иван Гранитски и акад. Георги Марков - и двамата членове на Върховния комитет на СТДБ.
 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн