Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Къде са те сега: Красимир Премянов загърби партийните битки. Публикация на в. Труд

В. „Труд" публикува поредица материали за известни лица от годините на прехода, които днес не са под светлините на прожекторите. Къде са сега героите от близкото минало - четете в съботните броеве на вестника. 

Журналистите, които отразяват дейността на БСП сега не се оглеждат къде е Красимир Премянов на заседанията на Националния партиен съвет. Нито внимават да не изтърват какво ще каже критик №1 на ръководството. Премянов вече е редови социалист. Приключил е "битките си" в партията, но не и обществените ангажименти. От май 2011 г. е председател на Съюза на тракийските дружества в България, организацията, създадена през 1896 г. във Варна от капитан Петко Войвода. Потомците на тракийските българи днес са милион и половина, Красимир Премянов е един от тях, неговите предци са бежанци от Лозенград. Премянов е и зам. - председател на федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, начело е на дружеството за приятелство България - Украйна, председателства Българо-гръцкия юридически клуб. "Освен това съм адвокат в софийската адвокатска колегия, но не на последно място, защото с това си вадя хляба", уточнява той.

"На политическата обстановка трябва да се гледа с разум, не с чувства", казва днес Красимир Премянов. Зад гърба си има солидна политическа кариера - депутат във Великото народно събрание (мажоритарно избран), после в 36-ото и 37-ото народно събрание. В 37-ия парламент беше шеф на червената парламентарна група и дясна ръка на Жан Виденов, тогава лидер на БСП и премиер. Може би заради активната му позиция в онези години по-късно млади кандидат-журналисти се объркват и посочват в тест, че той е бил лидер на социалистите.

След падането на БСП от власт през 1997 г. Премянов е един от основните критици на новия соцпредседател Георги Първанов. През лятото на 1998 г. създава фракцията "Открит форум", която доста опъва нервите на Първанов. Фракцията обединява критиците на лидера и има звена в почти всяка общинска организация на БСП. Премянов е известен с енергичността си и организационната си хватка. Мирен не може да седи, може би затова днес е ангажиран с толкова организации. Според партийната клюка Премянов довел на "Позитано" 20 лидера на БСП Сергей Станишев. Но нито той, нито Станишев някога са коментирали това. Сега малцина дори в БСП си спомнят, че Премянов измисли и наложи формулата за постояннодействащия партиен конгрес. Тя бе приложена за първи път през декември 2001 г., когато Станишев замести на лидерския пост избрания за президент Първанов. Оттогава червените въведоха практиката да свикват конгресите на заседания преди избори и при вътрешнопартийни кризи.

Срещаме се с Красимир Премянов в офиса му в стара кооперация в центъра на София. Току-що е говорил с шефа на парламента Михаил Миков. Поводът е проект за декларация на Народното събрание, посветена на 110-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, 100-годишнината от Балканската война, 100-годишнината от разорението и прогонването на тракийските българи от родните им места. "67 000 души са избити, изклани, безследно изчезнали. Но въпреки това девизът на тракийските българи е: "Не забравяйте, но не отмъщавайте!", казва Премянов с вълнение.

Различните събития, свързани с годишнините поглъщали почти цялото му време. В работата в организацията на тракийците търси нова философия на отношението си към политиката. Преживява, че българските партии така и не успяват да намерят пътя на консенсуса в решаването на национални въпроси. "Вижте как е в Гърция - няма ляво - дясно в тежки моменти!", казва Премянов. Спомням си, че преди години много се говореше за гръцките му връзки. Явно и днес следи с интерес случващото се в южната ни съседка и сравнява поведението на политиците. Премянов добре познава днешния политически елит на страната, общува често с лидерите на парламентарните групи - Бойко Борисов, Сергей Станишев, Лютви Местан, но по въпроси, свързани с чествания, конференции и кръгли маси, организирани от тракийците.

Заради председателството на тракийските дружества през 2011 г. напуска Националния съвет на БСП. И с партийните другари обсъжда главно "тракийски" проблеми. Не коментира двубоя Станишев - Първанов. Дори и още да пази резерви по отношение на бившия държавен глава, не ги споделя публично - отдавна гледа по-философски на нещата. Чува се обаче с колеги от 37-ото народно събрание. И разбира се, с Жан Виденов. Бившият премиер, който преподава в Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив, в момента готвел дисертация. Защитата била съвсем скоро. Докато говори, Премянов се вълнува, сякаш той ще се явява на изпита.

Не че не се интересува от това, което става в днешния парламент. Убеден е, че България трябва да има функциониращо правителство, когато се готви новият програмен период на Европейския съюз. Иначе кой ще отстоява българските интереси?! За кабинета на Пламен Орешарски казва, че "задава експертен тон, а експертното начало позволява да се търсят по-обединяващи решения."

Убеден е, че няма да има предсрочни избори до вота за Европейски парламент през май догодина.

Отиването към избори по-скоро е политически лозунг, без да е политическа цел на тези, които го обявяват като необходимост", смята Премянов. Не одобрява поведението на нито един от политическите лидери и игричките им с процедурните правила. Смята, че за предсрочни избори може да се говори след евровота. "Ако се получи пълна доминация на тези, които сега са в опозиция, разбира се, ще възникнат обществени мотиви с искане за промяна на статуквото. Ако се окаже, че съотношението на силите се запазва, става безсмислено да се провеждат нови избори", разсъждава Премянов.

Но в същото време парламентът можел сам да се обезсмисли, ако не изгони духа на противопоставянето и неефективността.

/Кр.Кръстева - http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2358314
 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн