Актуално - Слова
 
 


Тракийски дружества
Съболезнователен адрес до Негово Светейшество Българския патриарх и софийски митрополит Неофит

ДО
НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО
НЕОФИТ - ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ
И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

Ваше Светейшество,

С дълбока скръб и покруса посрещнахме вестта за кончината на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Изгубихме силна и  ярка личност, изгубихме свят човек, който беше посветил живота си на всеотдайна служба на своето паство, бранейки християнските добродетели от нечестиви посегателства.

Той  беше едни от най-достойните митрополити, който не допусна Българската Православна Църква да бъде разделена и погубена от амбициозни разколници и безотговорни политици. След кончината на Патриарх Максим, Митрополит Кирил прие доверието и отговорността да се справи с огромни трудности, за да осигури нормалното протичане на църковния събор, призван да избере новия български патриарх.

Като дългогодишен член на Централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България (СТДБ), той беше наша духовна опора, съидейник, последовател и защитник на тракийската кауза.

Съюзът на тракийските дружества в България  като патриотична организация, милееща за православието и за българщината, имаше в негово лице истински съмишленик в мисията за закрилата на тракийци в неговата епархия, за съхранение на вярата и единството на българската нация.

Ще го запомним с неговата мъдрост и благородство, търпение, благост и достолепие.

Приемете моите и на Централното ръководство на СТДБ дълбоки съболезнования.

Поклон пред светлата му памет!
                                    
Красимир Премянов,
Председател на СТДБ

                                        

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн