Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национален тракийски събор-поклонение на Петрова нива

На  22 август 2015 г.  „Петрова нива” отново събра стотици признателни българи, потомци на тракийци от всички краища на България, представители на тракийски дружества от страната, граждани и гости на Малко Търново, които отдадоха почит на загиналите за свободата на Отечеството по време Илинденско-Преображенското въстание

Организатори на традиционния събор: Община Малко Търново, Съюз на тракийските дружества в България и Тракийско дружество „Екзарх Антим I”- Бургас.

Програмата започна с фолклорни изпълнения и продължи с научна конференция на тема: „Екзархията и Българското национално движение в Тракия”, организирана от Тракийския научен институт (ТНИ), Съюза на тракийските дружества в България и община Малко Търново. Заседанията на конференцията се проведоха в залата-музей в историческата местност в присъствието на журналисти и потомци на тракийски българи. Конференцията бе открита от Илиян Янчев - кмет на Малко Търново, който приветства гостите и участниците в конференцията. Приветствено слово към участниците произнесе и Красимир Премянов - Председател на Съюза на тракийските дружества в България.

Докладите на проф. д.и.н. Илия Тодев-директор на Института за исторически изследвания при БАН, проф. д.и.н. Светлозар Елдъров, проф. д-р Иван Филчев, Стоян Райчевски, Димитър Ошавков, д-р Б. Бужашка и д-р В. Стоянова, в които авторите споделиха резултатите от своя изследователски труд, се радваха на интерес сред присъстващите в залата. Участниците в конференцията приеха декларация, с която се обявиха в подкрепа на Българската православна църква.

Вечерната програма на събора продължи  със заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата, отслужена от Сливенския митрополит Йоаникий. Тя бе последвана от възстановка на събитията от 1903 г.

Официални гости на събора бяха Маргарита Попова - Вицепрезидент на Република България, Ивайло Калфин – Вицепремиер на страната, Вълчо Чолаков – Областен управител, представители на политически сили,  народни представители, кметове и др.

Тържествената част на събора беше открита от г-н Илиян Янчев - кмет на община Малко Търново, който застана до мемориала в историческата местност с чувство за изпълнен дълг, свързан с реконструирането на паметника.

Кр. Премянов – председател на СТДБ приветства присъстващите на Петрова нива и припомни, че народ, който не тачи миналото си няма бъдеще. Той акцентира на приноса на тракийци за възстановяването на паметника на „Петрова нива”, благодари на кмета Илиян Янчев за положените усилия да поддържа традицията за отбелязване на събитието и подчерта, че присъствието на тракийци от цялата страна, е израз на народната памет и благодарност към героите, дали живота си за Освобождението и целостта на България. Председателят на СТДБ благодари за уважението, което проявява към героичните събития от историята на тракийската организация Маргарита Попова - Вицепрезидент на Република България, показващо отношението на държавата.

В словото си, пропито с любов към Отечеството Маргарита Попова - Вицепрезидент на Република България, заяви:

„Честванията на Илинденско-Преображенското въстание тук, на Петрова нива станаха прекрасна национална традиция. И за всичко това не мога да не отправя искрената си благодарност и признателност на Вас, г-н Премянов и на вас, скъпи тракийци, дошли от близо и далеч, от всички краища на родното отечество. Поздравявам ви горещо, всички вас, всички родолюбци, гордо развели знамената в дясно, отляво и отпред пред трибуната с мисълта в сърцата, че от всичко най-много обичаме отечеството си и сме готови да се жертваме за близките си, за децата си и за отечеството си.

Прекрасна е традицията, която положихме от десетилетия за честването на този ден на възпоменание. Той ни дава и друго –  принос, за да се развива нашата историческа наука. И днес тук в района на Малко Търново, както и друг път, преди възпоменателната вечер, се проведе конференция, на която всички ние можахме  да научим нови и нови неща за Антим I, за Екзарх Йосиф – духовният строител на нашето национално единение, както сполучливо го нарича проф. Светлозар Елдъров. …

Илинденско-Преображенското епопея има и друга добавена стойност – за справедливото държавно устройство, за справедливото държавно управление, за политическите свободи. За това, че няма как да живеем спокойно и справедливо, когато на този свят са шепа безмерно богати хора, които се интересуват от пари, бизнес и печалби, а огромното мнозинство от хората на земята днес страда от бедност, глад и мизерия. Душата ми плаче, като гледам как напоследък се руши християнско наследство с чукове, с оръдия, как се изличава от лицето на земята част от световното културно наследство, съхранено от християнската цивилизация. Не искам да гледам, нито искам децата ми да знаят и да имат в съзнанието си такива гледки. Искам децата ми да знаят, че на земята всички се раждаме равни, че е нужна справедливост, но затова трябва да има разумни политици, които да пишат автентично историята, които да тачат родова памет, които да работят за общото, да се грижат повече за народното, отколкото за личното – за богатствата си, за личните си сметки в малки и големи банки, в офшорни зони, за което слушаме и четем всеки ден и се чудим какъв е този свят и накъде ще ни отведе. Как четем историята, фалшиво ли я написахме, криво ли я прочетохме?!

Време е да пишем и четем справедливо. И поуки да правим. Ето и в това е част от огромното значение на честванията на Илинденско-Преображенската епопея днес, след 112 години. ..

В такава вечер българските знамена се държат високо.  До нас, политиците са децата ни. Тук е и Българската православна църква. В такава вечер коленичим пред олтара на човечеството, пред олтара на родината България, за да кажем за пореден път, че сме на тази земя за любов, за справедливост, за взаимопомощ, за да живеят децата ни щастливо. В тази вечер искам, г-н Премянов, да подаря тази малка книга със само 17 на брой бойни маршове на честта и славата на отечеството ни България и да кажа, че и аз като вас, скъпи тракийци, съм готова, ако се наложи, да дам живота си за най-святото – за децата ни и за прекрасното ни отечество.
 

Вечна слава на героите!

Да живее Родината България!”

(Пълният текст на словото на М. Попова - Вицепрезидент на Република България, може да се прочете на сайта в рубриката:  АКТУАЛНО - СЛОВА )
 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн