Събития - Национални
 
 


Тракийски дружества
Национален тракийски събор в Славейно

Тазгодишният национален събор, който се провежда ежегодно в смоленското село Славейно, е посветен 112-та годишнина от Илинденско – Преображенското.

Организатори на тържествата са Съюз на тракийските дружества в България, община Смолян, Кметско наместничество в с. Славейно, читалище „Съгласие ” и Църковното настоятелство и местното тракийско дружество.

Тържествата уважиха Кр. Премянов – председател на СТДБ, Директорът на Тракийския научен институт член.кор. проф. В. Проданов, Нонка Матова-член на Върховния комитет на СТДБ, председатели на тракийските дружества от страната, доц. д-р Христо Гиневски - председател на Историческо дружество – Смолян, Недялко Славов - областен управител на Смолян, Николай Мелемов - кмет на община Смолян, заместник - областният управител Зарко Маринов, кметовете на селата Виево, Петково и Кутела и др.

Панихида в памет на загиналите герои за свободата бе отслужена от архимандрит Висарион в храм „Св. пророк Илия”.

Тържественото слово произнесе кметът на Смолян Николай Мелемов. Той акцентира на факта, че село Славейно е намерило своето достойно място в Илинденско - Преображенската епопея и се е приобщило към святата идея за отхвърляне на османския гнет, превръщайки се в комитското село на Родопите.

Кр. Премянов – председател на СТДБ поздрави родопчани и награди заслужили дейци на тракийското движение. Инж. Таню Стайковски бе отличен със златен медал с лента “Капитан Петко войвода”, а на Андрей Печилков - председател на  тракийското дружество в Смолян, бе връчен медал, с който вече бе награден за заслуги към тракийската кауза. Председателят на СТДБ подчерта, че и днес са ни нужни тракийци и всеотдайни патриоти, които да работят за българската кауза и единството на България.

Директорът на Тракийския научен институт член. кор. проф. В. Проданов произнесе тържествено слово за Илинденско-Преображенското епопея. Той заяви, че Славейно е едно от местата, което винаги ще представлява интерес за Тракийския институт. Това е селището дало най-много комити и лекари на България.  "Днес и утре Славейно е патриотична столица, защото ни връща към българската идентичност и се усещаме значими в глобалния свят. Нуждаем се от тези чествания, за да излезем от "мръсотията" на разрушените ни ценности", поясни професорът. В. Проданов призова да бъдем достойни за тези славни и родолюбиви българи, които са отдали живота си за нашата свобода.

Програмата продължи с  тържествен концерт и заря.

Днес, на 2 август,  в местността  Хайдушки поляни бяха поднесени венци пред гробовете на Пейо и Кольо Шишманови и пред паметника на Преображенци.


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн