Актуално - Слова
 
 


Тракийски дружества
Слово на Кр. Премянов – Председател на СТДБ, произнесено на 26 март 2013г. в Деня на Тракия

Скъпи сънародници,
Скъпи тракийци,

Днес 26 март почитаме Деня на Тракия и се покланяме пред подвига на българските войни, загинали при превземането на Одринската крепост. Традиционно на този ден почитаме и паметта на хилядите тракийци, напуснали родните си места, които остават в турско, а бежанците намират подслон в освободеното Отечество.

26 март е паметна  дата в летописа на нашия  Съюз и една от най-славните и героични страници от българската история, чиято значимост може да се съизмерва с дати като 3 март и 6 септември.

На 26 март 1913 година българската армия превзема Одринската крепост и бележи най-величавата победа в най-новата история на България. Тази победа води до подписването на Лондонския мирен договор през 1913 година, по силата на който  Източна и Западна Тракия, Родопите и Странджа са освободени и присъединени към Родината.

За жалост, през 1913 година дните на ликуване са твърде кратки. Без да е загубила сражение, на върха на своята войнска слава, България не успява да осъществи своя национален идеал.

Радостта от победите много бързо се сменя с погром за българите от тези райони. Въпреки гоненията, тракийци остават верни на девиза "Не забравяйте, но не отмъщавайте" и отстояват принципите за мир и добросъседство.

Днешният 26 март за прослава, помен и памет, е ден, в който получаваме  вдъхновение от величавия подвиг на нашите предци. Този ден ни напомня, че трябва да сме преди всичко българи и патриоти. Патриотизмът изисква да изпитваме уважение и преклонение пред  подвига на героите, но и ни задължава да се запитаме дали изпълнихме заветите на нашите предци, дали успяхме да съградим единна, силна и просперираща България, в която всеки гражданин да се чувства сигурен и защитен.

Няма да се уморя да повтарям, че ако идеалът на нашите предци беше единна България,  то нашият идеал в 21 в. може и трябва да бъде: България - независима, демократична и благоденстваща, обединителка на българите в отечеството и по света.

Ако някога ключовата дума в съдбата на тракийци е била разорение, то днес, тя е съзидание и воля да  работим за просперитета и духовното развитие на България като силна и европейска държава.

Това е единственият път, чрез който и ние на свой ред ще изпълним  дълга си пред Отечеството и историята -  така, както са го направили дедите ни.

Нека сведем глава пред подвига на загиналите!
Вечна слава Вам герои!
 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн