Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Представители на ръководството на СТДБ се срещнаха с тракийци от гр. Смолян

На 5 март 2018 г. в Смолян се проведе среща на местните тракийци с представители на ръководството на СТДБ.

В срещата участваха Кр.Премянов - председател на СТДБ, Краснодар Беломорски - заместник-председател на ЦР на СТДБ, Ст. Начев - главен секретар, чл. кор. проф. Васил Проданов -  член на ВК на СТДБ и директор на ТНИ, Чавдар Георгиев - член на ВК на СТДБ, Величко Пачилов - член на ВК на СТДБ и председател на Централен клуб „Родопи”,  д-р Ваня Иванова - член на Тракийския женски съюз и редактор на сайта на СТДБ.

Срещата бе ръководена от Дора Янкова, член на ВК на СТДБ.

Председателят на СТДБ честити Националния празник на Република България и произнесе трогателно слово за трудния път на българската свобода, преминал през подвига на хилядите знайни и незнайни руски  войни и български опълченци, отдали живота си,  за да я има България.

Проф. Васил Проданов представи своята нова книга „Системни цикли и бъдещето на историята: накъде върви светът”, която бе посрещната с огромен интерес от препълнената зала. Авторът запозна присъстващите с цикличността на историята и системните кризи, с развитието на света от глобализация към деглобализация, с променящите се отношения между труда и капитала, скока на експлоатацията и неравенството, появата на рентиерски и неофеодален капитализъм. Той подчерта, че светът е станал многополюсен, но настоящето изглежда опасно, а бъдещето неясно. Специално внимание бе отделено на това, че в целия свят битката в момента е за миналото, не за бъдещето, и България не прави изключение. Но у нас битките за миналото се водят изключително драматично и ожесточено.

Като естествено продължение на изводите, направени от проф. Проданов бе и последвалото решение да бъде натоварена Дора Янкова заедно с инициативен комитет за подготовка на отчетно изборно събрание на местното тракийско дружество, съгласно решението на ВК на СТДБ от 20 януари 2018 г. Местните тракийци, които са част от Съюза на тракийските дружества в България, посрещнаха с ентусиазъм възможността да засилят приноса си за противодействие на неоосманизма и ислямизацията в Родопския регион.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн