Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Представители на Фондацията на българските църкви в Истанбул и Одрин с ползотворни срещи в София

От 19 до 22 април представители на новоизбраното настоятелство на Фондацията на православните църкви на Българската екзархия в Истанбул и Одрин бяха на посещение в София и проведоха ползотворни срещи с представители на Българската православна църква (БПЦ), с президента Румен Радев, с външния министър Николай Милков и с председателя на Съюза на тракийските дружества в България Кр. Премянов.

Делегацията на Настоятелството бе ръководена от неговия председател  Димитри Йотеф. В срещите в столицата участваха Христо Копанов, зам.-председател Българските православни църковни вакъфи в Истанбул и Одрин, Йоанка Шонева, член на настоятелството, Кристофър Чолак, настоятел, посланика ни в Република Турция Н. Пр. Ангел Чолаков, Борислав Димитров, генерален консул на Република България в Одрин, Радослава Кафеджийска, съветник, КДЛ в генералното консулство в Истанбул и др.

По време на срещата с председателя на СТДБ бяха обсъдени съвместните задачи на Съюза с организациите на цариградските и одринските българи за съхраняване на българската духовност, култура и традиции, и опазването на културно-историческо ни наследство на територията на Република Турция.

Председателят на СТДБ подари на участниците в срещата т.I на Енциклопедия „Тракия“, която представя в синтезиран вид борбата за освобождението на тракийските българи, личностите, участвали в тази борба, прогонването, избиването на хиляди тракийци и ограбване на имуществото им,  тяхната съдба след Балканската и Първата световна война до наши дни, различните форми на организация, чрез която те пазят паметта за миналото и се опитват да получат справедливост за станалото с тях. Кр. Премянов информира участниците в срещата, че Енциклопедията е предоставена и на представителите на държавните институции, които имат дълг да се ангажират с решаването на тракийския проблем и да формират държавна политика за тракийските българи.

На 20 април  представителите на Българската екзархия и на Фондацията на БПЦ „Св. Георги Победоносец“ в Одрин бяха приети от президента на Република България Румен Радев. По време на срещата държавният глава подчерта, че съхраняването на духовността, културата и традициите на цариградските българи е важна национална задача. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Президентът Радев даде висока оценка и изказа благодарност за благородната дейност на двете фондации, които допринасят за развитието на българската православна общност и са своеобразен мост на добросъседството между България и Турция. Той  акцентира на огромното културно-историческо наследство на България в Турция, което трябва да бъде запазено за поколенията.

Представителите на настоятелството на фондациите на православните българи Истанбул и Одрин благодариха за ползотворния диалог и отправиха покана към държавния глава да бъде патрон на тържествените събития, с които тази година ще бъде отбелязана 125-годишнината от освещаването на църквата „Св. Стефан“ в Истанбул.

Снимкa: Пресцентър Президентство на Република България

Представителите на Фондацията на православните църкви на Българската екзархия проведоха среща и в сградата на Софийска св. митрополия с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и с техни Високопреосвещенства Пловдивския митрополит Николай, Русенския митрополит Наум, Старозагорския митрополит Киприан, Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, протодякон Иван Петков и Емил Велинов, началник на отдел „Протокол“ при Св. Синод.

Председателят Димитри Йотеф поднесе подарък на Светейшия патриарх - плакет с образа на Желязната църква „Св. Стефан“ в Истанбул. Нашите сънародници в Турция поздравиха с пасхалния възглас Негово Светейшество, като му пожелаха крепко здраве и дългогодишно служение като Предстоятел на родната ни църква. В края на приема бе изразена и надеждата за по-чести срещи и възможност за духовна беседа.

Министърът на външните работи Николай Милков също  се срещна с делегацията от Истанбул и Одрин. Той подчерта, че МВнР дава висока оценка на дейността на двете фондации за добруването на Българската православна община и за опазване на българското културно-историческо наследство в Турция. Приветства техните усилия за продължаване на тази благородна дейност и развиване на отношенията с българските държавни институции.

Николай Милков потвърди подкрепата на МВнР за бъдещата  дейност на фондациите като основен пазител на българщината и на българското културно-историческо наследство в Истанбул и Одрин.

Димитри Йотеф благодари за гостоприемството на българските държавни институции и изрази своята увереност, че сътрудничеството с Българската държава ще продължи по конкретни въпроси.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн