Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Тракийци почетоха тържествено Деня на Тракия

26 март - Денят на Тракия и тази година бе тържествено отбелязан в цялата страна. Тържествата, организирани от Съюза на тракийските дружества в България, тракийските дружества по места и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, посветени на Деня на Тракия и 101-годишнината от Одринската епопея  започнаха със заупокойни молитви и продължиха с тържествени ритуали за поднасяне на венци и цветя пред паметниците на героите.

Съюзът на тракийските дружества в България събра на националното тържество представители на държавата и обществеността, тракийци, политици и общественици, за да отдадат почит на падналите в обсадата на Одрин български войни, както и да отбележат борбите на тракийци за свобода и единение с  майка България. Честването започна със заупокойна молитва, с поднасяне на цветя и венци пред паметника на Одринци.

Четвъртокласници от столичното училище „Димчо Дебелянов”,  в присъствието на военни роти танцуваха в ритъма на бойни маршове на Българската армия.

Приветствие към събралото се множество отправи  Кр. Премянов – председател на СТДБ, който припомняйки подвига на българските войни, загинали за освобождение и обединение на отечеството, акцентира на необходимостта от обединение на нацията и изтъкна, че пример за това трябва да се черпи не само от историята, но и от днешния ден, в който пред паметника на Одринци са събрани представители на институции и граждани, изповядващи различни политически идеи, но обединени от уважението пред паметта на предците.

В словото си Маргарита Попова - Вицепрезидент на Република България, обобщи смисъла на този ден за всички българи. (Словото може да се прочете на сайта на СТДБ, в Актуално, Слова).

Денят на Тракия беше почетен и в парламента, чиито  председател Михаил Миков откри пленарното заседание с прочувствено слово,  в което подчерта, че 26 март е една от най-светлите и паметни дати от нашата история, и героична страница от българската нова летопис, съизмерваща се по значимост с дати като 3 март и 6 септември. «Нека помним, че любовта към Отечеството е най-святата, най-чистата и най-истинска любов, която следва да ни води и нас като верую и кауза», призова председателят на 42-то НС.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн