Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Тракийски женски събор в с. Аврен

На 21 септември 2013 г. в с. Аврен се проведе традиционният Тракийски женски събор – поклонение в памет на избитите 42 жени и деца от село Манастир.

Организатори на събора са Съюз на тракийските дружества в България, община Крумовград, Кметството на с. Аврен, Регионалния съвет на тракийските дружества и Тракийски женски съюз.

На събора присъстваха Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България, Петра Мечева - председател на Тракийския женски съюз, Елена Алекова - заместник председател на ТЖС, Ч. Георгиев от ПК "Тракия",  Н. Матова – председател на  пловдивското ТД „Войвода Руси Славов”, депутатите от 42-то НС - Цв. Караянчева и Милко Багдасаров. активисти на тракийското движение от цялата страна, потомци и местни жители.

Съборът беше открит от Димитър Антонов – кмет на с. Аврен. Приветствени слова произнесоха Б. Николов – областен управител на Кърджали, М. Багдасаров, Петра Мечева. Председателката на ТЖС прочете и Декларация за геноцида над тракийци. Беше прочетено приветствие и от М. Миков - председател на 42-то Народно събрание.

В приветственото си слово председателят на СТДБ Красимир Премянов отбеляза, че в днешния ден отдаваме почит и се прекланяме пред тракийци, загинали за свободата на Отечеството, които ни завещаха да бъдем достойни българи и да съградим единна, силна и просперираща България.

Беше отслужена тържествена литургия в църквата „Свети Николай Чудотворец” и панихида пред паметника на зверски избитите през 1913 г тракийки бежанци. 

Венци и цветя на признателност бяха поднесени от името на М. Миков – председател на 42-то Народно събрание, от СТДБ, от бургаското тракийско дружество, от всички официални гости и признателни потомци.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн