Архив - Новини 2011-2013
 
 


Тракийски дружества
Национален младежки тракийски събор „Илиева нива” - 2013

Днес се провежда Националният младежки тракийски събор „Илиева нива", организиран от Община Ивайловград и Съюза на тракийските дружества в България. Съборът се провежда заедно с Деня на тракийското дете и е посветен на 100 години от Балканските войни. Годината е паметна, защото бележи  100 години от геноцида над тракийските българи, които през 1913 година са избити от турската войска и башибозук, а оцелелите от Източна Тракия са насилствено прогонени от родните места.

Програмата на събора предвижда:

• провеждането на поход „По стъпките на спасението",
• тържествена част, посветена на 150 годишнината от рождението на академик Любомир Милетич и 100 години от разорението на тракийските българи, представена от ученици от СОУ „Христо Ботев" Ивайловград;
• представяне книгите, посветени на „Балканската война" от академик Георги Марков и „Етническото прочистване на българите в Източна и Западна Тракия и Мала Азия (1903-1913-1923)" на доц. Стоян Райчевски.
• промоция на последното осъвременено издание на книгата на академик Любомир Милетич „Разорението на тракийските българи през 1913 г.", издадена  от издателство „Захарий Стоянов" съвместно със СТДБ.

На събора присъстват Диана Овчарова - кмет на община Ивайловград , Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България, хиляди тракийци и граждани.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн