Архив - Новини 2020-2021
 
 


Тракийски дружества
Представители на СТДБ участваха в тържествата по повод 142 години от Освобождението на България

В София честванията започнаха с тържествен благодарствен молебен, отслужен от Негово светейшество патриарх Неофит в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“  и продължиха пред паметника на Незнайния воин, където се състоя церемонията по издигането на Националното знаме на Република България.

Участие в тържествата в столицата взеха  Кр. Премянов - председател на СТДБ, членовете на Върховния комитет на СТДБ: проф. Васил Проданов - директор на ТНИ, д-р Ваня Иванова - член на ръководството на ТЖС, Божанка Богданова - председател на Националната тракийска инициатива „Завръщане към корените“, представители на ТД „Тракия“, София.

В тържествената заря проверка на пл. „Народно събрание“ участва председателят на СТДБ.

На заупокойната молитва в Шипченския манастир „Рождество Христово“, отслужена от НВП Старозагорския митрополит Киприан и на тържествата на историческия връх Шипка присъстваха представители на Сливенското тракийско дружество с председател К. Киряков.

Участие в тържествата в Стара Загора взеха членовете на ТД „Одринска епопея“ с председател Цанко Атанасов.

От името на СТДБ венци и цветя бяха поднесени в София пред Паметника на българския опълченец и пред паметника на Царя Освободител, на Шипка и в Стара Загора. Тракийци в цялата страна засвидетелстваха почит към  освободителите.

Паметта на загиналите за свободата на България беше почетена и в Одрин, в българския храм "Св. Георги", с литургия, отслужена от предстоятеля на храма отец Александър Чъкърък. След литургията заместник-председателят на Съюза на Тракийските дружества в България Краснодар Беломорски поднесе приветствия от името на председателя на СТДБ и връчи на генералния консул в Одрин, Васил Вълчев медал „Капитан Петко Войвода“ за заслуги и принос към Националното тракийско движение. В словото си по повод Националния празник Беломорски отбеляза приноса на Генералното консулство в Одрин за поддържането на приятелските отношения с Република Турция и за съхраняването на паметниците на славното културно-историческо наследство на тракийските българи, останали на територията на Република Турция. От името на Съюза на Тракийските дружества в България Беломорски връчи дарение от книги и учебни помагала за Неделния курс по български език (Неделно училище „Иван Вазов“), гр. Одрин.
В културната програма  участваха изпълнители от Представителния ансамбъл за народни песни и танци към Хасковското тракийско дружество „Георги Сапунаров“ - „Китна Тракия“ и танцьори от Клуба за балкански танци на Читалището към църквата „Св. Георги“ в Одрин.

Сн. 1 Тракийци в Павликени поднасят венци пред паметника на Освободителите

Сн. 2 Кр. Беломорски в българския храм "Св. Георги" в Одрин с В. Вълчев - Генерален консул на Република Бълтгария и отец Ал. Чакърък

Сн.3 Тракийци от Ивайловград с концерт за 3 март

 

 

 

 

 

 

 

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн