Архив - Новини 2014-2015
 
 


Тракийски дружества
Бюст-паметник на Капитан Петко Войвода бе открит в Сливен

По случай 170 години от рождението на легендарния български национален герой Капитан Петко Войвода, в Сливен бе открит негов бюст-паметник. Автор на скулптурата е Николай Султанов. Средствата за неговото изграждане са събрани чрез дарения на родолюбиви тракийци, граждани и фирми.

В празничното тържество участваха Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества, Кирил Киряков - председател на Тракийско дружество „Лазар Маджаров” – Сливен, Румен Андонов - заместник-кмет на община Сливен, представители на тракийските дружества от  Казанлък, Нова Загора, Сливен и областта, признателни граждани и гости на града.

Красимир Премянов и Кирил Киряков  припомниха историята и делото на Капитан Петко Войвода, и изразиха надеждите си този, че паметникът ще стимулира младите българи да живеят достойно, следвайки заветите на предците си.

Бюстът беше осветен от отец Йоан, протойерей на храм „Св. Цар Борис Михаил Покръстител”. Пред паметника бяха поставени венци и цветя от тракийци, държавни институции, граждански организации и гости на откриването.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн