Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Председателят на СТДБ участва в VIII Общоукраински български събор в Одеса

На 15 септември 2018 г., в област Одеса В. Симеонов - вицепрезидент на Република България откри  VIII Общоукраински български събор.

Съборът води своето начало от 1998 г. и се провежда под патронажа на Асоциацията на българите в Украйна (АБУ), която е най-голямата българска неправителствена общоукраинска организация, работеща за запазване и развитие на българските традиции в съвременните украински земи и поддържаща ползотворно сътрудничество със Съюза на тракийските дружества в България.

Днес Съборът е главното социално и културно събитие на българска общност в Украйна. Участие в събора взеха представители на българската и украинската официална власт и българската диаспора от Украйна, Молдова, България.

Съборът беше организиран в рамките на честването на 25-годишния юбилей на Асоциацията на българите в Украйна. Художествени колективи от Украйна, Молдова и България изнесоха богата концертна програма. Участниците и гостите имаха възможността да се насладят и на изпълненията на Валя Балканска.

По покана на Антон Киссе - народен депутат  на Украйна и президент на АБУ в събора участва и Кр. Премянов - председател на СТДБ. 

В словото си  пред участниците в VIII Общоукраински български събор председателят на СТДБ заяви:

Уважаеми г-н Киссе,
Уважаеми българи,
Уважаеми гости,

Като председател на Съюза на тракийските дружества в България за мен беше чест да приема поканата за участие в днешния Общоукраински български събор, който се провежда под патронажа на Асоциацията на българите в Украйна, утвърдила се през годините като най-голямата българска неправителствена общоукраинска организация, работеща целенасочено за консолидиране на българската диаспора, за възраждане и развитие на майчиния  език, за приобщаване на младото поколение към културните и исторически ценности на българския народ.

Съюзът на тракийските дружества в България високо цени ползотворното сътрудничество с Асоциацията на българите в Украйна. Приемете моите и на Централното ръководство на СТДБ поздрави по повод на днешния събор, който има за цел да съхрани историческа памет и българския дух, които са оцелели през годините, макар и по силата на чужда воля,  далеч от географските граници на България. 

Докато децата ви пеят българските народни песни, рецитират българските поети, танцуват кръшното българско хоро и честват българските народни празници,  българският дух ще е жив за следващите поколения.

Нека днешният събор, който благодарение на Асоциацията на българите в Украйна под председателството на г-н Киссе, години наред се отбелязва традиционно, се превърне в поредният пример за родолюбие и здравите православни славянски корени на българите в Украйна!

Нека  заедно да изграждаме нашето по-добро бъдеще, да съхраним нашето минало и  да го предаваме на деца и внуци, да развиваме сътрудничеството между братските православни народи на България и Украйна.

С уважение,
Красимир Премянов
Председател на Съюза на тракийските дружества в България 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн