Архив - Новини 2018-2019
 
 


Тракийски дружества
Представители на СТДБ участваха в тържествата за 150-годишнината на българската православна църква „Св. Св. Константин и Елена” в Одрин

В неделя, на 29 септември 2019г., бе чествана 150-годишнината на българската православна църква „Св. Св. Константин и Елена” в Одрин, Република Турция.

Организатори на събитието са Генералното консулство на Република България в Одрин и Фондацията на православните църкви на Българската Екзархия в Истанбул.

Участие в празничния ден взеха официални лица от България и Турция, сред които министърът на културата Боил Банов, посланикът на Република България в Турция Надежда Нейнски, директорът на Дирекция „Вероизповедания” към Министерски съвет Емил Велинов, Васил Лязе – председател на българска църковна община в Истанбул и на Управителния съвет на фондация „Български православен храм Св. Стефан в Цариград”, Кр. Премянов – председател на Съюза на тракийските дружества в България, Краснодар Беломорски - заместник-председател на ЦР на СТДБ, тракийци от цялата страна.

Църквата „Св. св. Константин и Елена“ е построена е през 1869 г. Още през 1860 г. българите в Одрин се обединяват в дружество „Народно общество“. С парите, завещани от родолюбивия българин чорбаджи Найден, купуват земя за градеж на църква. През март 1869 г. се полагат основите и до септември храмът е съграден от майстор Константин Казаков. Средище за духовния живот на православните в този край на Османската империя, след Балканската война сградата е била изоставена, а по-късно разграбена и опожарена.

Духовната обител е обновена и реновирана в автентичния и вид по стари снимки и документи през 2008 г. Средствата за реставрацията са осигурени от българската държава, български общини, тракийските дружество и много граждани. Реставрираният храм е отворен  за посетители на 14 септември 2008 г. През 2010 г. по инициатива и със средства на СТДБ и родолюбиви българи в двора на църквата е поставен паметник на Екзарх Антим I.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн