Актуално - В медиите
 
 


Тракийски дружества
Върховният орган на СТДБ отчете дейността си за миналата година и очерта акцентите за настоящата. Автор: Галина Стефанова

Кр. Премянов в интервю за Галина Стефанова, БНР, Радио Кърджали

Върховният комитет на Съюза на тракийските дружества в България отчете дейността на организацията и набеляза акцентите в календара за тази година на заседание на общото си събрание. В декларация тракийци се възпротивиха на действия на Константинополския патриарх* Вартоломей I, наградиха с най-високото си отличие заслужили членове, приеха нови, планираха честването на предстоящи годишнини на Съюза.

Приетата от Върховния комитет декларация ще бъде публикувана на сайта на Съюза и изпратена на Министерството на външните работи, както и на председателите на парламентарни групи в народното събрание, съобщи Красимир Премянов, председател на СТДБ. По думите му, документът е реакция „на продължаващи години наред опити на Вселенския патриарх да ограничава в максимална степен възможностите на българската религиозна общност, която отива от България в тези църкви, местната, която е организирана от Българската православна екзархийска фондация, да се ограничават правата, да се ограничи присъствието на български свещеници и като често се отказва искането на светия синод на искането на определените представители на българската църква да участват в службите пред български християни и така продължаващия години наред опит да отнема автономността на българските църкви в сегашната турска държава“.  Сред причините за недоволството на тракийци той допълни още ограничаването на възможностите да се назначи свещеник в храмовете „Св. Георги“ и „Св. Св. Константин и Елена“ в Одрин след смъртта на отец Александър Чъкърък, посегателство срещу паметника на Антим I, построен от тракийци и други.

„Нарушеният принцип за равнопоставеност между всички църкви и отношението към нашите права в българските храмове, нас сериозно ни притеснява и изразяваме своето голямо недоволство от това“, категоричен беше Премянов. Той припомни прецедент от кроя на миналата година по време на службата за храмовия празник в църквата „Св. Стефан“, когато Вселенският патриарх произнесе реч на гръцки език, „в която, едва ли не, определи, заклейми създаването на отделна българска православна църква, като грешка“.

По думите на председателя на СТДБ в църквата „Св. Стефан“ без съгласието на Светия синод е назначен свещеник, който е напуснал БПЦ. Премянов напомни и друг случай на особено отношение – неодобрение от страна на Вартоломей I, определеният от Светия синод Поликарп да води службата по повод годишнината от освещаването на храма „Св. Стефан“. Това довело до отказ водената от президента делегация да се включи в честването.

Да запазим патриотичната тематика в нашата история автентична и тя да е източник на национално самочувствие на младото поколение е друг акцент в приетата декларация.

Премянов съобщи, че се работи по инициатива за представяне на енциклопедия „Тракия“ и тематична изложба за борбите за национално освобождение и единение на тракийци и в Република Северна Македония.

„Създаваме паметници, не рушим“ е друг акцен в декларацията, посочи председателят. „Сега правим паметник на Дядо Чъкърък, който е последният борец за българската памет и дух в  Одрин“, допълни той. Откриването на паметника предстои през март, когато е годишнината от смъртта на свещеника.

В календара на СТДБ за тази година е честването на 100-годишнината от създаването на Тракийския младежки съюз, 90-годишнината на Тракийския научен институт и 180-та годишнина от рождението на Кап. Петко Войвода.

Върховният комитет е приел нови членове, сред които са именити професионалисти и общественици, като Стоян Райчевски, акад. Васил Сгурев, дипломатите Милен Люцканов, Георги Димитров, актьорът Мариус Донкин, доскорошния посланик във Ватикана Богдан Паташев и др., съобщи още Премянов.

С най-високото отличие – златен медал „Кап. Петко Войвода“ с лента са били наградени заслужили дейци на тракийското движение, сред които чл. кор. Иван Гранитски.

Почетена е била паметта и на отишлите си от този свят именити радетели на тракийската кауза, като Сливенския митрополит Иоаникий, отец Александър Чъкърък и отец Боян Саръев.

До месец март се очаква да излезе от печат втори том на енциклопедия „Тракия“ – бит, нрави, обичаи и традиции на тракийските българи. Авторският колектив включва учени от БАН.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


* Забележка: Със свое решение турският съд е постановил забрана да се нарича Вселенски патриарх, защото това нарушава принципа на равнопоставеност на различните вероизповедания. Съгласно решението на съда предстоятелят на екзархията трябва да бъде титулуван Константинополски патриарх.

https://bnr.bg/kardzhali/post/101938897/varhovniat-organ-na-stdb-otchete-deinostta-si-za-minalata-godina-i-ocherta-akcentite-za-nastoashtata

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн