Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Общо събрание на Върховния комитет на СТДБ

На 21 януари т.г. във Военния клуб в столицата се проведе Общо събрание на Върховния комитет на Съюза на тракийските дружества в България, което премина при следния дневен ред: 1. Отчет за дейността на СТДБ за 2022 г.; 2. Отчет за изпълнението на бюджета на СТДБ за 2022 г.; 3. Приемане  на план - програма за дейността на СТДБ за 2023 г.; 4. Приемане  на бюджета на СТДБ за 2023 г.; 5. Прекратяване на членство в СТДБ /ВК/; 6. Приемане на нови членове на Общото събрание на СТДБ; 8. Приемане на декларация на ВК на СТДБ.

След като бе установено, че има кворум и събранието е законно, то бе открито. За водещ на събранието бе избран Михаил Вълов, заместник-председател на ЦР.

С едноминутно мълчание бе почетена паметта на починалите членове на ВК и съратници ген. Тодор Бояджиев, Петра Мечева и  Папани Козарова.

Доклад-експозе по отчета направи председателят на СТДБ Красимир Премянов. Той отчете 2022 г. като успешна за Съюза и подчерта че всички мероприятия през са преминали под мотото на 110-ата годишнина от Балканската война. Кр. Премянов благодари на членовете на Централното ръководство и на председателите на тракийските дружества, с чието активно съдействие са организирани основните мероприятия като: Деня на Тракия, традиционните тракийски гергьовски събори в Поморие и Одрин, Национален фестивал Фолклорен венец „Божура“ в Средец, Национален тракийски младежки събор „Илиева нива“, Национален тракийски християнски събор „Спасовден“ в  Ямбол, Национален тракийски събор „Богородична стъпка“, Национален тракийски събор в с. Славейно, Национално тракийско поклонение на Петрова нива, Националния женски тракийски събор - поклонение в с. Аврен, Националното тракийско поклонение  „Ден на тракийската памет“ в Маджарово и за активното участие на тракийци в Националната инициатива-среща „Завръщане към корените” в Ивайловград.

Специално внимание бе отделено на добрия отзвук сред средношколците на проведения от СТДБ и Тракийския научен институт Национален конкурс за есе, разказ и рисунка.

Подчертан бе приносът на Културен клуб „Тракия“, който функционира  съвместно с издателство „Захарий Стоянов“ и привлича към тракийската кауза представители на творческата интелигенция. Само през 2022 година са представени 35 заглавия и автори като Атанас Звездинов, Петър Андасаров, Боян Ангелов, Енчо Господинов, Стоян Райчевски, Тони Маркс, Мая Вапцарова, Тодор Коруев и други. Благодарение на член-кор. Иван Гранитски, член на ЦР и на ВК на СТДБ, клубът е превърнат в притегателен център за изявени български писатели, поети, интелектуалци, художници, чиито творчески вечери събират тракийци, дипломати и съмишленици на тракийската кауза.

Акцент бе поставен на реализацията на идеята за издаване на Енциклопедия Тракия, която присъства в плановете на Съюза от 20 - на години, но едва през 2022 г. е реализирана, благодарение на авторския колектив, редколегията, Тракийския научен институт и Съюза на тракийските дружества в България. Специална благодарност Кр. Премянов поднесе на Министерство на външните работи за оказаното съдействие, на всички представители на българската държава, които уважават тракийските мероприятия и на Вицепрезидента Илияна Йотова за последователната позиция по тракийския въпрос.

Председателят на СТДБ изрази увереност, че през 2023 г., когато се навършват важни юбилейни годишнини като 110 години от геноцида над тракийските българи и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание, тракийци ще продължат да укрепват своята организация и ще положат максимални усилия за защита на българщината в Родопите, където се развиват тревожни процеси, свързани със заличаване на българския родов корен на местното население.
В разисквания взеха участие Иванка Мечева, Елена Алекова, Чавдар Георгиев и Пенка Чакалова - Генева.

Присъстващите гласуваха и одобриха доклада, отчета, план-програмата за 2023 г., финансовия отчет за 2022 г. и проектобюджет за 2023 г.

За нови индивидуални членове на ВК бяха предложени и приети историците доц. Тодор Чобанов и д-р Георги Димов от БАН, проф. Иван Маразов, Боян Ангелов - председател на СБП, арх. Здравец Хайтов, инж. Емил Христов от Стара Загора, зам. председател на 44-ото Народното събрание, д-р Еди Иванов, Станка Димитрова, Пенка Чакалова Генева - правнучка на Капитан Петко войвода. Член на ВК става и Манол Манолов, председател на Регионално тракийско дружество във Варна.

Приета бе декларация на Върховния комитет, която може да прочетете на сайта в рубриката: АКТУАЛНО - Позиции.

План-програмата за 2023 г., която прие ВК, е публикувана на сайта в рубриката: За СТДБ.

Представители на ВК на СТДБ: член кор. проф. Георги Михов, Краснодар Беломорски - зам.- председател на ЦР, проф. Павел Демиров, Хубен Стефанов, Румен Янков и Светла Пълева положиха цветя от името на тракийци пред паметника на Капитан Петко войвода в Борисовата градина.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн