Архив - Новини 2014-2015
 
 


Тракийски дружества
ХII-ти Национален Гергьовски Тракийски събор в българската църква „Свети Великомъченик Георги” в Одрин

На 6-ти май Съюзът на тракийските дружества в България и хасковското тракийско дружество „Г. Сапунаров”, организираха ХII-ти Национален Тракийски събор в двора на  българската църква „Свети Великомъченик Георги” в Одрин. Това е значимо събитие както за тракийци, така и за цялата българска нация, което се провежда на територията на днешна Турция.

На събора присъстваха Л. Попов – Генерален консул в Одрин; членове на Централното ръководство на СТДБ – Кр. Премянов, Краснодар Беломорски и Р. Вълчева; Т. Ангелов - председател на бургаското тракийско дружество и на ТМС; К. Сарджев - член на ВК на СТДБ и председател на хасковското тракийски дружество; М. Петров – член на ВК на СТДБ и председател на ТД в Харманли; представители на тракийски дружества от Варна, Хасково, Пловдив, Свиленград, Ямбол, Карнобат и др. И тази година, спазвайки православните традиции и верни на българския национален дух,  на събора се стекоха стотици българи, за да отдадат своята почит към Св. Великомъченик Георги. Ал. Чакърък отслужи тържествена литургия, последвана от поднасянето на венци и цветя пред паметника на Антим Първи в двора на църквата „Св. Константин и Елена”

В словото си Кр. Премянов – председател на СТДБ акцентира на значимостта на събора както за тракийци, така и за цялата българска нация. Той подчерта, че обичаите, които тракийските българи тачат и уважават, са важни за запазването на православната традиция и българския национален дух в този край.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн