Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Представяне на биографичната книга „Дядо Стати Попов“ в Културен клуб „Тракия“

На 11 януари т.г.,  Съюзът на тракийските дружества в България,  Културен клуб „Тракия“ и издателство „Захарий Стоянов“ организираха представяне на новото издание на книгата „Дядо Стати Попов“ с автор Марин Маринов, който е тъст на Дядо Стати. Тя е издадена с помощта на наследника на автора –  Здравко Маринов, който съвсем случайно открива ръкописа в дома си.

Стати Попов (Попхристов) е от Русе, член е на Червеноводската чета и на Русенско-червеноводския революционен комитет. Починал е след 1937 г. Изданието представя спомени от живота и дейността му преди Освобождението.

Червеноводската въстаническа чета е формирана през 1875 г. във връзка с подготовката на въстание в България. През август 1875 г. БРЦК, начело с Христо Ботев, решава да се вдигне въстание през септември същата година. В изпълнение на този план, за Стара Загора заминава като апостол Стефан Стамболов, а за Троян - Панайот Волов. В Русенския край основни организатори са Никола Обретенов и Тома Кърджиев.На 21 септември пламенни патриоти с оръжие в ръка излизат, за да се борят за свобода. Знамето на въстаниците, осветено в местната църква и ушито от Петрана Обретенова, се веело над главите на юнаците. Четата с войвода Върбан Юрданов от Шумен има следния състав:  Мирослав Живков (Маймунския), братята Георги, Никола и Иван Цончеви Никола Попмартинов, Христо Юрданов, Тодор Петков, Тодор Пенчов, Мирчо Милев и Продан Николов. Русенците в тази чета са Велко Абаджиев, Стати Попов, Атанас М. Узунов и Андон Данев.

По време на презентацията директорът на издателството, което реализира отпечатването на книгата, чл.-кор. Иван Гранитски даде висока оценка на художествената и документална стойност на произведението, а Здравко Маринов сподели подробности около историята за написването на ръкописа и неговия път до читателя. Произведението отразява спомените на Стати Попов, свързани със събитията преди и след Освобождението на България от османско иго, в които той е активен участник. То е ценно с това, че  представлява обширна документална панорама  на поборническия живот, започвайки от 60-те години на 19-ти век, под формата на автентични спомени и документи. Стати Попов, който е родом от Русе,  допълва известни факти от живота на видни наши революционери, борци за национална независимост на България до Априлското въстание и след Освобождението, като особено набляга на драмата на останалите живи поборници в следосвобожденска България, които стават жертва на забравата и унизителния живот. 

„От 1864 година до Освобождението „влачих въжето“ след себе си. Слава богу, доживях да видя свободата на родината си. Много жертви се дадоха за нея. На свой ред и ние, русенци, дадохме всичко, каквото можахме, според своите скромни възможности, за извоюването на тази свобода. Не сме работили тогава с оглед на бъдещи някакви материални облаги, защото тогава идеалът ни беше само свободна България. Струва ми се обаче, че по отношение на Червеноводската чета се извърши навремето една голяма неправда от Народното събрание. Нейните участници не се признаха за въстаници. Новото време тогава даде и такива държавници, които не закъсняха да подценят заслугите на тия борци. Да не накърняваме тяхната памет. Да не забравяме терените имена, като ги пренебрегваме. Светла да бъде паметта на всички борци за свободата, малки и големи, знайни и незнайни! Да я пазим!“, пише  Стати Попов.

Посланието на това затрогващо признание в края на книгата е много ясно - ние, наследниците на тези героични и драматични събития, трябва да уважаваме и ценим миналото си и нашите герои.

Гости на представянето на книгата бяха  Диляна Джибирова, учител по български език и литература, съдействала за издаването,  Руслан Драгостинов – праплеменик на Иларион Драгостинов, Кирил Андонов - заместник-ректор на НСА, тракийци и граждани на столицата.

Съюзът на тракийските дружества в България и Културен клуб „Тракия“ имат амбицията  тази презентация да постави началото на една дълга поредица от премиери на събития и бенефиси, които да запознават широката аудитория с интересни и значими достижения в културния ни живот.

Мероприятието бе проведено при спазване на противоепидемичните мерки, въведени в страната.

Книгата може да бъде закупена от книжарницата, намираща се на ул. „Стефан Караджа“ 7А в София.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн