Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Литературна вечер в Тракийския дом в София

Искра Чернева

Литературният салон в Дома на тракийските дружества в България отново отвори врати, този път за ценителите на лириката. Със съдействието на Културен клуб „Тракия“, СТДБ, Тракийското дружество “Тракия“ – София, и издателство „Захарий Стоянов“ бе представена книгата на младата поетеса Емма Крушкова, озаглавена „Обич за огрев“. Присъстващите бяха докоснати от чистото, по детски наивното момичешко усещане за силата на любовта.

„Цел ли е или мечта?
Или просто е илюзия?
Любовта ни – рядко цвете,
Усещания – лунен прах.
Много съжалявам, извинете,
но с него аз не чувствам страх.“

Младата поетеса е ученичка във Втора английска езикова гимназия в София.  Издателство „Захарий Стоянов“ публикува цикъл от нейни стихове в един от броевете на сп. „Везни“ и още тогава те привлякоха интереса на читателите.

Мисия на съвременните утвърдени поети и писатели е да откриват младите самородни таланти и да запознават аудиторията с тях – една нелека и трудна задача, която издателството си е поставило. В словото си при откриването на вечерта чл.-кор. Иван Гранитски фокусира вниманието върху таланта и искрената, простодушна лирична изповед на момичето, като направи естествен паралел с талантливата Петя Дубарова. Той пожела на младата поетеса дълъг творчески път, за да радва почитателите си.

Емма Крушкова получи поздравление от своята класна ръководителка и от поета Петър Андасаров.  Тя прочете свои стихове под аплодисментите на публиката.

Гости на събитието бяха чл.-кор. Иван Гранитски, проф. Вера Бонева, поетите Петър Андасаров, Атанас Звездинов и Елена Алекова, семейството на поетесата, нейни приятели, много тракийци.

Стихосбирката можете да намерите в книжарницата на издателство „Захарий Стоянов“ на ул. „Стефан Караджа“ 7А. Там можете да закупите на много приемливи уникални цени красиво оформени книги на български и чуждестранни класици, научна, историческа и лингвистична литература, антикварни издания.

Следващия вторник, 15 февруари,  почитателите на поезията ще се срещнат лично с поета Петър Андасаров и ще чуят негови стихове. Очакваме Ви!


 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн