Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Новата книга на Eнчо Господинов бе представена в Културен клуб „Тракия“

Искра Чернева

На 9 март в салона на Културен клуб „Тракия“ в София публиката се запозна с мемоарната книга на изтъкнатия публицист, журналист, дипломат  и деятел на Международния Червен кръст Енчо Господинов.  Животът му е интересен, изпъстрен с пътувания в почти всички краища на света,  където се среща с видни личности и изтъкнати политически лидери. След дипломирането си в СУ „Св. Климент Охридски“ той работи в емблематичния за времето си вестник „Поглед“. Като кореспондент на вестника посещава най-горещите конфликтни точки в света по онова време: Израел, Палестина, Ливан, Сирия, Виетнам, Кампучия, Афганистан, Никарагуа, които оставят дълбока следа в творческата му биография.

От края на 80-те години на миналия век той сътрудничи в Международния червен кръст (МЧК), а от 1991 г. е на постоянна работа в централата в Женева. Почти четвърт век от живота му е посветен на хуманитарни мисии по света.  През този период той посещава едни от най-напрегнатите точки в света: Румъния - по време на падането на режима на Чаушеску, Русия  - по време на метежа срещу Горбачов и управлението на Елцин. Но може би най-трайни спомени у него оставя войната в бивша Югославия и спасителните операции в Сърбия, Хърватска, Босна и Херцеговина. След престоя си в Белград, Загреб, Сараево, Скопие, Прищина и Подгорица Енчо Господинов спечелва конкурса на МЧК за официален представител и шеф на делегацията в централата на ООН в Ню Йорк, където работи два мандата като хуманитарен дипломат от 1999 до 2007 г. Тук той се среща и провежда разговори  със световни лидери и личности като Кофи Анан - бивш генерален секретар на ООН, Сергей Лавров - тогава посланик на Русия в ООН,  с Джон Негропонте, Ричард Холбрук и Джон Долтън, посланици на САЩ в международната организация, с Бан Ки-Мун – бивш генерален секретар на ООН,  Ян Егеланд – норвежки  ръководител в ООН за хуманитарна помощ от 2003 до 2006 г., Серджо Виейра ди Мелу – представител на ООН за Ирак и върховен комисар  по човешките права  в ООН, загинал при бомбен атентат в Багдад, Лорд Марк Малок Браун - британски дипломат, и десетки други дипломати, политици и военни експерти. Всички те дават изобилен материал за многобройните му публицистични материали и есета, а някои от тях впоследствие намират отражение и в биографичната му книга „Сянката на петнистия кон“,  която бе представена със съдействието на Съюза на българските писатели,  СТДБ и издателство „Захарий Стоянов“, което публикува книгата.

Сред гостите бяха поетите Петър Андасаров и Атанас Звездинов, проф. Ивайло Мирчев – бивш председател на СБХ, а сега преподавател в Художествената академия, проф. Любомир Халачев - доктор по изкуствознание, сценарист, режисьор и преподавател, Любен Генов - главен редактор на в. „Поглед“, Здравко Маринов - правнук на поборника Дядо Стати Попов и сътрудник на БЧК, Костадин Филипов - известен журналист и експерт по македонския въпрос, Валерия Велева - главен редактор на Епицентър, Кр. Премянов - председател на СТДБ, Илко Шивачев - дипломат и член на ВК на СТДБ, тракийци, студенти и преподаватели от НБУ и НАТФИЗ.

В словото си при откриване на вечерта чл.-кор. проф. Иван Гранитски запозна присъстващите с журналистическите достижения на Енчо Господинов във в. „Поглед“, където е бил и зам.-главен редактор. Родното място на автора е в Добруджа, затова и заглавието на книгата е всъщност една сполучлива обобщена метафора на  детството му -  волно препускащ кон из безкрайните простори на необятната добруджанска равнина. Книгата му съдържа много послания към съвремието, втъкани в разказите за изтъкнати политици, дипломати и световно известни културни и обществени дейци. Срещаме се с интересни моменти от живота на  Михаил Горбачов и Борис Елцин, на Борис Джонсън и Джон Болтън – съветник по националната сигурност на президента Тръмп,, на Пол Маккартни, Боб Дилън  и Стайнбек, на Илон Мъск. Авторът открехва и вратата към дома на великия Хемингуей в Кий Уест във Флорида.

Любен Генов приветства сърдечно дългогодишния си колега и разказа много вълнуващи спомени от съвместната им работа като журналисти, когато тиражът на вестника достига внушителните 500 000 броя. Новаторският, търсещ дух, високият професионализъм и себеотдаване са били обединяващата характерна черта за всички 47 журналисти, работещи в редакцията.

Емоционално приветствие към автора поднесоха Костадин Филипов и Здравко Маринов. 

Енчо Господинов благодари за сърдечните думи и запозна публиката с подробности около събитията и образите, намерили отражение в повествованието му.  Особено затрогващ бе разказът му за военните действия и гражданската война в бивша Югославия.

Издателство „Захарий Стоянов“ подготвя втората част на „Сянката на петнистия кон“, която ще съдържа още повече ярки имена и незабравими случки и преживелици.

Вечерта на 15 март, вторник, от 17.30 ч. ще е посветена на списание „Везни“ – издание на издателство „Захарий Стоянов“, и на дългогодишния творчески път на  Любен Генов във в. „Поглед“.

Очакваме Ви!

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн