Актуално - Новини
 
 


Тракийски дружества
Вечер на поетесата Текла Алексиева в Литературен салон „Тракия“

Искра Чернева

Сборниците със стихове на поетесата Текла Алексиева „Дълги сенки“ и „Неусетно“, издадени от издателство „Захарий Стоянов“, събраха отново любителите на словото на 10 май в литературния салон на  СТДБ в София. Всъщност, по професия тя е художник, завършва ВИИИ „Николай Павлович“ в София и добива популярност с оригиналните корици на книгите на издателство „Георги Бакалов“ – гр. Варна.  Член е на Съюза на българските художници. Поезията е второто й амплоа, където тя също се чувства много уютно.

Книгите бяха представени от поета Петър Андасаров, член на Съюза на българските писатели и редактор на „Дълги сенки“. 

Текла Алексиева прочете свои стихове, много от които посветени на нейния съпруг, художника Жеко Алексиев, който вече не е между живите.  В „Дълги сенки“ са включени и негови стихове.

Стремежът към себепознание, към разгадаване на същността на човешките взаимоотношения, вечната, пречистваща сила на любовта и предаността към любимия човек са основният заряд на стиховете в двете стихосбирки, предадени чрез дълбоки метафорични образи:

„Бял диамант в нечии спомени,
завит в коприна.
В малка кутийка,
скрит под сърцето
на място без име…“

Поетесата раздаде много автографи на столичани и тракийци.  Книгите й може да закупите в книжарницата на издателството на ул. „Стефан Караджа“ 7А.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн