Актуално - Новини
 
 


Тракийски дружества
Вечер, посветена на литературната критика на Лалка Павлова

Искра Чернева

На литературната вечер във вторник на 22 март, организирана от Съюза на тракийските дружества в България, издателство „Захарий Стоянов“ и Съюза на българските писатели,  в салона на Културен клуб „Тракия“  бяха представени двата тома с литературна критика на Лалка Павлова -  „Белези от огъня на словото“ и „Горчиви кръстопътища“, издадени от издателството.

Вечерта бе открита от поетесата Надя Попова. В словото си тя подчерта, че авторката е активен пишещ човек, със свое оригинално отношение към  човека, България и света около нас, към нравствените проблеми на времето, в което живеем. Лалка Павлова е издала 20 книги с поезия, а от  2014 г. започват да излизат и нейните литературно-критически книги. Те показват невероятна житейска мъдрост и умения за анализ на класическата и съвременната българска литература.  Тя е преподавала е български език и литература, член е на Съюза на българските писатели.

Първият том „Белези от огъня на словото“ излиза пред 202 0 г. и съдържа 52 статии за 47 български поети и белетристи, сред които: Иван Вазов,  Елин Пелин, Елисавета Багряна и Дора Габе, Вътьо Раковски, Георги Джагаров, Любомир Левчев, Лиляна Стефанова, Петър Андасаров. Специално място е отделено и на младите съвременни поети Яна Кременска и Ивайло Терзийски. Във фокуса на критическия поглед на авторката е осмислянето на творческия феномен и на душевността на човека, на сложността и предизвикателствата  на живия живот. Всяко едно от заглавията на отделните творби съдържа в себе си характерни  метафори:  „Поезията – един голям брилянтен валс в сонетния венец на Найден Вълчев“,  „Горчивата истина за човешката екзистенция в цикъла „Любители на чай“ от Андрей Андреев“, или  „Ипостасите на човешкия дом в стихотворението „Пораснат ли реките“ на Евтим Евтимов“ и „Животът в куфари - борбата за оцеляване в съвременния свят в стихосбирката „Сърце в ремонт“ от Ивайло Терзийски“.

Вторият том „Горчиви кръстопътища“ съдържа три монографии, посветени на романа на Вера Мутафчиева „Случаят Джем“, на трилогията „Балкани“ на Яна Язова и „Стефан Стамболов - един образ -  две творчески визии“ по творбата на  Бойко Беленски. Те са опит да бъде препрочетена българската история по обективен начин чрез естетическите измерения на съвремието.

Приветствие поднесе и поетът Петър Андасаров, който прочете своето поздравително слово от 2019 г., подготвено за тогавашния юбилей на Лалка Павлова.  Същността му може да бъде обобщена чрез открояващото се изречение в него: „Орисана си талантливо да твориш“. 

Боян Ангелов - председател на Съюза на българските писатели, се спря по-подробно на критическия анализ  на „Случаят Джем“ на Вера Мутафчиева  и релациите с проблемите на съвременността.

Авторката Лалка Павлова прочете свои статии от двете книги.

Сред гостите на вечерта  бяха Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, поетите Атанас Звездинов и Петър Андасаров, писателят Бойко Беленски, художникът Анатолий Станкулов, Румен Сербезов, ученици на Лалка Павлова, тракийци.

Гост следващия вторник, 29 март, ще бъде поетесата Надя Попова. Ще бъде  отново интересно. Заповядайте!

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн