Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Творческа вечер на Панко Анчев в литературен салон „Тракия“

Искра Чернева

Със съдействието на СТДБ и издателство „Захарий Стоянов“ в литературния салон на ул. „Стефан Караджа“ 7А в столицата  бяха представени книгите  на Панко Анчев от поредицата „Дълг и чест“, посветени на Паисий Хилендарски, Пенчо Славейков и Йордан Йовков. Панко Анчев е литературен критик, публицист и журналист, дългогодишен редактор на издателство „Георги Бакалов“. Автор е на над 30 книги за изтъкнати майстори на перото, оставили трайна следа в историята на българската литература, сред които Георги Сава Раковски, Захари Стоянов, Цветан Стоянов, Иван Вазов, Емилиян Станев,  Тончо Жечев, Антон Дончев.

Сред гостите бяха председателят на СТДБ Красимир Премянов, Стоян Райчевски, поетите Петър Андасаров и Атанас Звездинов, Мая Вапцарова, Евгени Кирилов, Румен Сербезов, тракийци.

В словото си при откриването на вечерта акад. Иван Гранитски наблегна на умението на Панко Анчев да изгради у съвременната публика възприятия, разкриващи малко познати и не дотам проучени подробности от живота и дейността на големите имена на  Възрожденската ни епоха и българския дух. В този смисъл неговите трудове носят нови познания за колосите на мисълта и културата ни, особено в трите му книги, показани пред столичани и тракийци.  Знаков в този смисъл е трудът за Паисий. Приносът му за написването на „История Славяноболгарская“ е безусловен, но тя не би могла да достигне до нас без труда на всички монаси от Хилендар.  Същият любопитен поглед откриваме и в книгите за Йордан Йовков и Пенчо Славейков, чието творчеството е представено през един дълбок анализ на духа на епохата, в която те създават богатото си творчество. 

Председателят на СТДБ Красимир Премянов насочи вниманието на публиката към огромната роля на поредицата „Дълг и чест“ и специално на книгите на Панко Анчев като мост към съвременните поколения за зареждането им с толкова необходимата в днешно време патриотична енергия. 

Поздравления поднесе и поетът Петър Андасаров.

Панко Анчев благодари за изразеното внимание към творчеството му и сподели, че в трудовете си се стреми да отрази миналото преди всичко като процес, през който минава смяната не само на различни поколения, но и на идеи.  Той раздаде много автографи.

Книгите могат да бъдат закупени в книжарницата на издателство „Захарий Стоянов“ на ул. „Стефан Караджа“7А в столицата. 


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн