Архив - Новини 2022-2023
 
 


Тракийски дружества
Творчеството на Петър Андасаров в Литературен клуб „Тракия“

Искра Чернева

В списъка от събития в литературния салон на Тракийския дом в София  отдавна бе заложена вечерта, посветена на писателя, поета, публицист и журналист Петър Андасаров. Тя се организира от СТДБ, Културен Клуб „Тракия“, Издателство „Захарий Стоянов“, ТД „Тракия“ - София, и Съюза на българските писатели. Конкретен повод за литературната вечер  е най-новата поетична книга на Петър Андасаров „Прелиствам времето“, издадена от издателство „Захарий Стоянов“. В нея са събрани стихове, които поетът е писал през последните години.

Събитието бе уважено от дипломати, представители на културата, литературата, науката и журналистиката. Удоволствие бе да посрещнем председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, литературния критик Анжела Димчева, акад. Васил Николов, Евгени Кирилов - дипломат и бивш евродепутат, Румен Сербезов - дипломат, художникът Анатолий Станкулов, журналистката Валерия Велева, писателите Матей Шопкин, Иван Есенски, Атанас Звездинов, Стоян Райчевски, Васил Сотиров, Енчо Господинов, Венко Евтимов, проф. Ивайло Христов, Хайри Хамдам, Виктория Катранова, Владислав Кацарски, Елена Алекова, Илко Славчев и др.

Петър Андасаров е роден през 1937 г. Завършва българска филология в СУ.  Работи като редактор във вестниците „Кооперативно село“ и „Земя“, като консултант по поезията на вестник „Народна младеж.“ Член е на Съюза на българските журналисти, на Съюза на българските писатели и на Съюза на преводачите. Издава поезия, проза, публицистика, рецензии  и литературна критика, с които оставя дълбока  диря в литературния живот на страната ни. 

По традиция чл.-кор. Иван Гранитски, директор на издателството, приветства присъстващите и се обърна с топли думи към Петър Андасаров, припомняйки съвместното им пътуване преди месеци до Балчик, Варна, Шумен, Добрич, където с огромен успех е било представено творчеството на изтъкнатия творец.  Откривател на поетическите заложби на прохождащия тогава млад автор е Владимир Свинтила. Преди повече от 50 години той усеща завладяващата непринуденост, мелодичност и лекота на стиха, които още при първия досег завладяват читателя.

Председателят на СБП Боян Ангелов се върна години назад, припомняйки излизането на публицистичната книга „Слънце над Кабул“, която е имала невероятен успех за времето си.  Тя е резултат от престоя на Петър Андасаров в размирната страна и пресъздава драматизма и  проблемите на нейния народ.  Близките му отношения  и сътрудничество с поета Евтим Евтимов са известни на всички. Именно той мотивира Петър Андасаров да започне работа по  Антологията „Македония - българска земя“. Темата е особено близка на автора, защото корените му са от Пиринския край.  И никак не е случайно, че наградата „Акад. Людмил Стоянов“ му е връчена именно в гр. Гоце Делчев. Сред официалните лица там е и Неврокопският Митрополит Дядо Серафим.

С думи на обич и признателност Анжела Димчева сподели,  че Петър Андасаров е редактор на първата й книга.

Проф. Ивайло Христов сподели, че „Петър Андасаров е изявен общественик, който не си променя мнението спрямо конюнктурата и вятъра, духащ в момента. Той умее да събира съмишленици от различни съсловия, което е рядкост в наше време.“

Авторският рецитал на П. Андасаров беше изпълнен с елегично настроение и лирично откровение.  Той поведе  публиката към уюта на родния край и я потопи в магията на чувствата към любимия човек.

„Ти си някъде, някъде, някъде -
светулка в пазвите на нощта,
глухарче в смеха на ливадите,
пеперуда с танц над цветя....“

Сред останалите заглавия на Петър Андасаров са: томчето със стихове „Когато сенките се удължават“, литературно-критическите статии „Отгласи“- 1 и 2 част, сборници с есета “Бягащи хоризонти“, „Цветно време“ и „Видовден“, срещите и разговорите му, обобщени в „Животът е по-голям от човека“, художествената проза „Сълзи, в които се оглежда слънцето“. Всички тях можете да намерите в книжарницата на издателство „Захарий Стоянов“ на ул. „Стефан Караджа“ 7А, както и още много съвременна българска поезия, публицистика, проза и есеистика, чуждестранни автори  и луксозни издания на  българската и световна класика на приемливи цени.

За литературната вечер може да прочете и публикацията на А. Димчева в Епицентър бг:https://epicenter.bg/article/Anzhela-Dimcheva--Petar-Andasarov-prelisti-vremeto/273912/6/0

Следващия вторник, 22 февруари, литературната вечер ще е посветена на творчеството на Атанас Звездинов - писател, журналист и преводач. Ще бъде интересно и вълшебно! Очакваме Ви!

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн