Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Маргарита Попова: Ако историята бъде подменяна, нашите поуки за род, за Стара Европа и за целия свят няма да бъдат автентични

Маджарово. Ако историята бъде подменяна, тогава нашите поуки за род, за отечество, за Стара Европа и за целия свят няма да бъдат автентични. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова в словото си на Националното тракийско поклонение „Ден на тракийската памет” в град Маджарово, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Днес сме на това славно място, за да съберем нашата огромна енергия в знак на почит, на уважение и за национално възпоменание на трагедията от 1913 г., за да се поклоним пред едно величаво и трагично събитие, продължило месеци наред – от месец юли до месец октомври в името на едно единствено нещо – на свободата, на човешкото достойнство, на обединението на българския народ, за мир, за спокоен живот”, заяви вицепрезидентът.

„Когато Стара Европа преди столетие е пишела правила за свобода и човешко достойнство, тук тракийци са дали живота си за това. Старият континент все още не е разбрал и не е научил историята и истината за Югоизточна Европа и за историята на българите. Прозренията на Югоизточна Европа съвсем не са по-малки от прозренията на Централна и на Западна Европа. Идеята за единна Европа ще може да бъде жива и истинска, само когато на север и на запад прозрат историята на Балканите и историята на Югоизточна Европа, и се научат освен да я разбират, и да я уважават. Отмъщението е човешка злина, враждата – също. Затова се славим като миролюбив народ, добронамерен, гостоприемен. Затова тракийци имат няколко урока, първият от които е: нашето го помним, но не търсим отмъщение”, добави Маргарита Попова.

/ Агенция "Фокус" http://focus-news.bg/?id=n1831094

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн