Архив - Новини 2011-2013
 
 


Тракийски дружества
Министър председателят на Република България прие председателя на СТДБ

На 7 февруари министър-председателят на Република България Бойко Борисов прие в Министерския съвет председателя на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов.
По време на срещата председателят на СТДБ информира премиера за дейността на съюза и за неговите инициативи и предстоящи прояви.
Красимир Премянов изрази категоричното несъгласие на тракийци с приетата от НС декларация, с която се твърди, че в България е имало етническо прочистване.
Председателят на СТДБ информира министър-председателя за приетия призив-обръщение към българската общественост и към членовете на съюза за оказване на помощ на хората от бедстващите заради природната стихия райони от Югозападна България.
Премиерът на страната бе информиран и за предстоящата инициатива на съюза, адресирана към всички български граждани и институции, към тракийските организации и нейните членове, за възстановяване на българския православен храм в Лозенград, както и за проекта за организиране на музейна експозиция „Тракия” в метоха на българската православна църква „Св. Стефан” в Истанбул.
Беше поставен и въпроса за подготовката и издаването на многотомната енциклопедия „Тракия” от Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт, за което се очаква подкрепа от държавните институции и местните органи на властта.
След като информира премиера за изградените от СТДБ  паметници на тракийския герой Капитан Петко Войвода в Рим на Хълма на гарибалдийците и в центъра на Киев, от страна на председателя на съюза беше отправено настояване в програмата на държавните делегации, които посещават Италия и Украйна, да бъде предвидено полагането на венци и цветя на двата паметника.
Особено място в разговора беше отделено на проблемите за обезщетение на тракийските българи от Беломорска Тракия и Мала Азия, прокудени от родните им места. В тази връзка беше отправено настояване за възобновяване на работата на Българо-Турската смесена комисия, която обсъжда и този проблем, както и за включване на представител на СТДБ в нейната работа.
Във връзка с отбелязването на 100-годишнината от Балканската война беше поставен въпроса за включване на представител на съюза в организационния комитет за нейното отбелязване.
Красимир Премянов отправи покана към министър-председателя за участие в тържествените мероприятия, посветени на Деня на Тракия – 26 март.
От своя страна, министър-председателят изрази своето позитивно отношение към тракийската организация и нейните инициативи и изрази готовност да бъде оказано необходимото съдействие по повдигнатите въпроси.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн