Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национален тракийски възпоменателен събор на Петрова нива

Автор: д-р Ваня Ангелова ИВАНОВА

На 20 август 2016 г. на „Петрова нива” се проведе Национален тракийски събор, посветен на 113-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание и 120 години организирано тракийско движение  в България. „Петрова нива” отново събра стотици признателни българи, потомци на тракийци от всички краища на България, представители на тракийски дружества от страната, граждани и гости на Малко Търново, които отдадоха почит на загиналите за свободата на Отечеството по време Илинденско-Преображенското въстание

Организатори на традиционния събор са: Община Малко Търново, Съюз на тракийските дружества в България и Тракийско дружество „Екзарх Антим I”- Бургас.

Програмата започна с фолклорни изпълнения и продължи с научна конференция. Темата на конференцията бе: „120 години организирано тракийско движение  в България”, а нейни организатори: Тракийски научен институт (ТНИ), Съюз на тракийските дружества в България и община Малко Търново. Заседанията се проведоха в залата-музей на Петрова нива в присъствието на журналисти и потомци на тракийски българи. Конференцията бе открита от Илиян Янчев - кмет на Малко Търново, който приветства гостите и участниците. Приветствено слово произнесе и Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България.

На фона на документален филм, показващ шествието - протест в защита на моралните и имуществени права на тракийските българи, проведено на  16 април 2016 в София, изследователите проф. д.ист.н. Светлозар Елдъров, проф. Иван Филчев, доц. Христо Гиневски, Стоян Райчевски, д-р Б. Бужашка, д-р В. Стоянова и Горан Стефанов, споделиха резултатите от своя изследователски труд. Модератор на коференцията бе член кор. проф. Васил Проданов - директор на ТНИ. Многобройните въпроси, поставени от присъстващите в залата и последвалата дискусия свидетелстват за интерес и активна позиция.

Вечерната програма на събора продължи  със заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата.

Официални гости на събора бяха акад. Стефан Воденичаров . председател на БАН, Красимир Каракачанов - зам.-председател на 43-то НС, Явор Нотев - зам.-председател на 43-то НС, Зорница Русинова - министър на труда и социалната политика, Вълчо Чолаков – областен управител, Корнелия Нинова - председател на БСП, представители на политически сили,  народни представители, кметове и др.

Тържествената част на събора беше открита от г-н Илиян Янчев - кмет на община Малко Търново, който припомни фактите, свързани с Преображенското въстание.

Кр. Премянов – председател на СТДБ приветства присъстващите, акцентирайки на факта, че Петрова нива е Странджанското оборище, един от най-ярките символи на българската памет, който всяка година събира стотици тракийци и признателни граждани за поклонение пред подвига на преображенци. В словото си председателят на СТДБ припомни, че на това свято място през 1958 г. по инициатива на Съюза на тракийските дружества в България  е изграден паметник в памет на загиналите герои, а през 2003 година е построен храмът-костница "Св.Петка". Той благодари на кмета Илиян Янчев за положените усилия да поддържа традицията за отбелязване на събитието и подчерта, че присъствието на тракийци от цялата страна, е израз на почит и преклонение към героите, дали живота си за Освобождението и целостта на България.

В словото си председателят на СТДБ отдели специално внимание на уважението, което проявява към историята и дейността на тракийската организация Маргарита Попова - вицепрезидент на Република България. За нейните  заслуги към тракийската кауза, Кр. Премянов обяви, че ръководството на тракийската организация я награждава с най-високото отличие златен медал „Капитан Петко Войвода” с лента и с плакет „120 години организирано тракийско движение”. (Цялото слово на председателя на СТДБ можете да прочетете в рубриката АКТУАЛНО -СЛОВА)

Приветствие към участниците във възпоменателния събор поднесе и акад. Стефан Воденичаров – председател на БАН.

Пред паметника на загиналите в борбите за присъединяване на Одринска и Беломорска Тракия и Странджа към свободна България бяха поднесени венци и цветя.

В последвалата тържествена проверка участваха военнослужещи от Националната гвардейска част.

Тържествената вечерна проверка завърши със заря.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн