Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национален Тракийски събор в българската църква „Свети Великомъченик Георги” в Одрин

На 6-ти май 2017 г. се проведе традиционният Национален тракийски събор в двора на  българската църква „Свети Великомъченик Георги” в Одрин. Това е значимо събитие както за тракийци, така и за цялата българска нация, което се провежда на територията на днешна Турция.

На събора присъстваха Васил Вълчев-генерален консул на България в Одрин, Начо Ковачев - областен управител на Кърджали, Кр. Премянов - председател на СТДБ, Кр. Беломорски – заместник-председател на СТДБ, членовете на Върховния комитет: Б. Богданова-председател на Софийското тракийско дружество, К. Сарджев - председател на Хасковското тракийско дружество, Маргарит Петров - председател на ТД Харманли, Веселин Костов - председател на ТД Крумовград, Цанко Атанасов  - председател на ТД „Одринска епопея”, Ст. Загора, Тодор Коруев – гл. редактор на вестник „Тракия”, тракийци от цялата страна.

И тази година, спазвайки православните традиции и верни на българския национален дух,  на събора се стекоха стотици българи, за да отдадат своята почит към Св. Великомъченик Георги и да поставят венци и цветя пред паметника на Антим Първи.

Тракийските  българите не забравят своите светини зад граница и потокът поклонници от България, дошли да се поклонят в двата български храма в Одрин – „Свети Великомъченик Георги” и „Свети Константин и Елена”, никога не престава, но на Гергьов ден, е особено внушителен.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит традиционната литургия, която се отслужва на Гергьовден, тази година беше оглавена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан в съслужение с Адрианополския митрополит Амфилохий.

Представители на Вицепрезидента на Република България прочетоха приветствие от г-жа Йотова към участниците в събора.

В словото си председателят на СТДБ Кр. Премянов акцентира на значимостта на събора както за тракийци, така и за цялата българска нация. Той подчерта, че обичаите, които тракийските българи тачат и уважават, са важни за запазването на православната традиция и българския национален дух в този край. Той изрази благодарността на тракийци към Светия синод за провеждането на ритуала, към вицепрезидента на Република България за вниманието към събитието, към Вселенския патриарх и към властите в Република Турция, които дават възможност за отбелязване на празника, към отец Илия Чакърък и неговото семейство, които служат на свята кауза.

Представителна група на тракийци, водена от председателя Кр. Премянов, положи венец пред паметника на Антим Първи в двора на църквата „Св. Константин и Елена”.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн