Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Поредица събития на "Мемориален комплекс Илиева нива" се организират в памет на убитите над 200 тракийски деца през 1913 г.

Ивайловград. Поредица от мероприятия, посветени на традиционния Национален младежки тракийски събор в местността “Мемориален комплекс Илиева нива” край село Глумово, община Ивайловград, се организират на 2 юни 2012 г. Организатори са Община Ивайловград, Съюзът на тракийските дружества в България, младежкият и женският съюз към Съюза на тракийските дружества в България. Събитията по повод Деня на тракийското дете започват още от 1 юни с детски празник и театралната постановка за деца „Щръклица” от Панчо Панчев. В 17.30 в читалище “Пробуда 1914” ще бъде представена книгата на Димитър Шалапатов “Българските християнски селища в Западна (Беломорска) Тракия”.
На 2 юни ще бъдат поднесени венци пред паметниците на героите, загинали за свободата и независимостта на България. От 10.30 часа е официалното начало на честванията на мемориалния комплекс. След обяд детски тракийски състави ще се изявят на сцената на “Илиева нива”, а вечерта Ансамбъл “Китна Тракия” – Хасково ще изнесе свой спектакъл на площада в Ивайловград. Финал на програмата ще сложат тържествен гвардейски марш и тържествена заря проверка.
През 1996 г., по настояване на представители на тракийските дружества в България, е издигнат “Мемориален комплекс Илиева Нива” в памет на над 200 тракийски деца, които са били избити на това място от османската войска по време на Междусъюзническата война от 1913 г.
Комплексът става факт благодарение на Илия Русинов, който дарява земята, подкрепата на тракийските дружества в България, фондация “Капитан Петко Войвода” и голям брой дарители.
От 2000 г. ежегодно в местността се провежда младежки събор, посветен на тракийското дете, като израз на преклонение пред ценността на детския живот.
/Агенция "Фокус"

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн