Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Медийно отразяване на Националния тракийски събор в село Славейно

Националният тракийски събор в село Славейно, чиито традиционни организатори са: Община Смолян, Съюз на тракийските дружества в България, Кметството в с. Славейно, ГПК „Мурджов пожар”, читалище „Съгласие 1883” и Църковното настоятелство в с. Славейно, тази година беше посветен на 116-та годишнина от Илинденско – Преображенското въстание и 115 години от гибелта на знаменосеца Кольо Шишманов. Неговото провеждане беше отразено в националните печатни и електронни медии. Част от репортажите  публикуваме по-долу.

Вицепрезидентът бе гост на Националния тракийски събор в село Славейно
Eпицентър. бг, 3 авг. 2019

http://epicenter.bg/article/Yotova--Ilindensko-Preobrazhenskoto-vastanie-e-izraz-na-izstradanata-mechta-na-balgarite-za-edinenie/189697/2/0

Шепа герои се изправиха срещу териториалните кроежи и интересите на Великите сили, показаха, че няма да сложат оръжие в краката на поробителя, заяви тя=

„Илинденско-Преображенското въстание е израз на изстраданата мечта на всички българи за единение. Шепа герои се изправиха срещу териториалните кроежи и интересите на Великите сили, показаха, че няма да сложат оръжие в краката на поробителя, докато не постигнат обединение.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в село Славейно, община Смолян, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Вицепрезидентът бе гост на Националния тракийски събор, посветен на 116 години от избухването на Илинденско-Преображенското въстание и 115 години от гибелта на знаменосеца Кольо Шишманов.

В словото си Илияна Йотова изтъкна отдадеността на всички жители на Славейно в борбата за свобода на Родопския край.

„Те тръгнаха на отчаяна, но достойна битка за справедливост. Не се поколебаха и без страх оставиха костите си по родната земя, за да се докосне тя до свободата, а българският народ да постигне своето обединение. С безстрашието си отредиха достойно място на Илинденско-Преображенското въстание в безсмъртната хроника на историята на България, в пантеона на героите на един славен и единен народ“, подчерта Илияна Йотова.

Вицепрезидентът се обяви категорично против опитите за изкривяване на историческите факти.

„Много са гласовете днес, които делят героите на наши и чужди. Героите принадлежат на народа, който ги направи такива, в името на който те дадоха живота си“, подчерта Илияна Йотова. По думите на вицепрезидента пренаписването на историята е унижение на паметта на загиналите и хилядите, прокудени от домовете си, оскърбление към напоената с кръв и сълзи родна земя.

Към събралите се на тържествения митинг вицепрезидентът Йотова се обърна с думите: "Вие сте достойни наследници на славни хора. Такива сте тракийците – борбени, непокорни, пример за отдаденост и любов към род и родина. Илияна Йотова поздрави Съюза на тракийските дружества в България за активната им дейност."

Вицепрезидентът Йотова благодари на жителите на Славейно, че продължават да пазят будителския родопски дух и предават на поколенията паметта за миналото.

„Докато разказвате какво е било, ще ни има като народ. Ще ни има, ако успеем да върнем децата си в България, ако заедно работим за нейния просперитет. Това е нашият дълг към героите ни“, подчерта Илияна Йотова.


По-рано вицепрезидентът присъства на панихида за загиналите в Илинденско-Преображенското въстание. Жителите на Славейно настояха пред вицепрезидента за целенасочена държавна политика за селата, за да се спре тяхното обезлюдяване.

 

Илияна Йотова бе гост на Националния тракийски събор в село Славейно, БНТ3.08.2019/https://news.bnt.bg/bg/a/iliyana-yotova-be-gost-na-natsionalniya-trakiyski-sbor-v-selo-slaveyno

Вицепрезидентът Илияна Йотова гостува на тържествата в Славейно. 3.08.2019/БНР/ https://bnr.bg/plovdiv/post/101151779/viceprezidentat-iliana-iotova-gostuva-na-tarjestvata-v-slaveinovo

 

 

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн