Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Магията Богородична стъпка събира духовната мощ на България

Автор: Росица Ранчева

За 12-та година в продължение на два дни – 26 и 27 август 2017 г. на Старозагорските минерални бани се провежда Националният тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. Над 4000 изпълнители на различни възрасти от цялата земя българска, пеят песни, дошли от столетия назад, играят темпераментни хора и ръченици, представят десетки обреди и обичаи.  Освен на трите сцени, магията на единението и завладяващият български дух и талант се носи из въздуха на това райско кътче в страната ни, под закрилата на Света Богородица. Навсякъде се разхождат щастливи българки, облечени в шарени носии. Напети момци и зрели мъже, гордо крачат с пищови, затъкнати в силяхите  им. Дечурлига припкат край големите и им подражават и в песните, и в танците, и в свирните…Току поглеж засвири гайда, след нея удари тъпан и веднага наскачат десетина мъже и жени и заиграват със сърце и душа, със самочувствието, че този красив свят е техен.

Както всяка година и тази, организаторите са се потрудили да  създадат максимално добри условия на участниците и гостите в най-мащабното събитие, което се провежда в Община Стара Загора. Освен Улицата на занаятите и десетките места за хапване и пийване, в градината точно срещу входа на банята бе подредена специална „Тракийска трапеза“ с характерни ястия и дегустация на тракийски специалитети, както и на вкусотии на жените от Тракийското дружество, така и от няколко старозагорски читалища: десетки баници и хлябове, дребни сладки, тиквеници, кейкове, месеници, палачинки и катмички, пататник, пиле с кус-кус, нахут с ориз, кешкек, стрита бакла, „завързанки“ и пр.

Специална територия беше отредена за децата. За техните полезни и приятни занимания гостува Музея на открито „Етър“ с грънчарско колело.  Под зоркото око на художничката Юлия Славова, отново имаше пленер за малките художници и приложници, които  украсиха едно дърво и направиха изложба с рисунките си.

Още в 9:00 ч. на двете сцени започна конкурсната програма пред високо класно жури в състав: доц. д-р Наталия Рашкова и доц. д-р Валентина Райчева, от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, Мария Градешлиева, директор на Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ – Котел, акад. Крум Георгиев, член на Международната академия за традиционно изкуство, носител на световен Оскар за фолклор, акад. Кирил Тодоров – композитор и гл. художествен  ръководител на Ансамбъл „Зорница“ и Христо Иванов – главен художествен ръководител на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“.

Официалното откриване на най-българското събитие започна с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от отец Йордан Карагеоргиев.   „Не е случайно, че фестивалът се провежда под покрова на Майка Богородица, каза отец Йордан. – Майката Божия е единствена от всички божии угодници, която има най-много чудотворни икони. А чудотворните икони стават популярни, когато започват да се сбъдват отправените към тях с вяра молби. Всички имаме нужда да се помолим и за себе си, и за семействата си, и за народа си. Защото Майката Божия помага на всеки, който се обърне към нея. Милост Божия е, че съвсем наблизо е святото място „Богородична стъпка“, което носи своята благодат. По молитвите на Майка Богородица в този курорт израсна и първия храм „Св. Козма Зографски“. Ако е рекъл Бог, започваме изграждането на голям храм „Св. Йоан Рилски – Чудотворец“, който ще бъде в централната част на курортния комплект. Нека Бог да ви даде много сили и здраве, да благослови целия ни народ и всички онези, които търсят пътища към доброто, за да вървим напред с Божието благословение“, каза отецът.

„Радвам се, че от ранна утрин днес тук има толкова много участници, които с цялото си достолепие, с невероятните носии, създават настроение и правят празника толкова красив и  значим, каза при откриването на феста зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова. – Участието на над 4000 души е красноречив факт, че традицията на българския дух и талант у нас продължава“.

По думите й всяка година Старозагорските минерални бани създават най-добри условия  за участниците във фестивала и съпътстващите събития, предназначени  за всички възрасти. „Това се дължи преди всичко на изключителната толерантност, отзивчивост и работохолизъм на кмета на курорта инж. Станчо Станев“. Тази година селището чества 50 години от обявяването му за курорт с национално значение.

Поздрав към участниците на традиционния събор отправи Цанко Атанасов, председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“ – …. „Днес и утре Вие ще покажете изумителното народно творчество от всички фолклорни области на България. Пожелавам на всички Вас успешно представяне и добро настроение“…

Председателя на Съюза на тракийските дружества в България, г-н Красимир Премянов, сподели, че „Богородична стъпка“ е водещото събитие в културния календар на тракийци.

Официални гости на събитието бяха още Областният управител на Стара Загора г-жа Гергана Микова, зам.-кметът на Общината Красимира Чахова и секретарят Делян Иванов, председателят на Общинския съвет в Стара Загора Таньо Брайков, общинските съветници Николай Диков, Дарина Гайдарова и Явор Гънчев, народните представители Емил Христов, Радостин Танев и Спас Панчев, членове на Централното и Регионалните ръководства на Тракийските дружества и други.

Цял ден в „Селския двор“ десетки читалищни състави представяха местни обреди и обичаи, на място приготвяха характерни за региона ястия, дефилираха със стогодишни носии и пр. Представители на Прабългарска школа за оцеляване „Бага-Тур“ представиха част от своите умения.
След приключване на конкурсната програма за деня започна концертът на Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“, известният странджански народен певец Манол Михайлов, както и гайдарския състав „Приятели“ с ръководител Николай Балабанов, след което последва традиционната демонстрация на нестинарски танц.

Тази година гости на събора са и гости от Подмосковието, Русия и от Санкт-Петербург  със своя програма.

Наградата на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров от Дванадесетия национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка’2017“, който се проведе в курорта Старозагорски минерални бани, отиде при Народно читалище „Пробуда 1940“ от с. Калипетрово, общ. Силистра.

Журито с председател доц. д-р Валентина Райчева от Института за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН определи останалите наградени. Наградата на Съюза на Тракийските дружества в България бе присъдена на ТД „Георги Сапунаров“ и НЧ „Тракия 2008“, гр. Хасково. Наградата на Тракийско дружество „Одринска епопея“ Стара Загора заслужи ТД „Яни Попов“ от Ивайловград. 12-годишният гъдулар Наско Иванов от с. Синапово, общ. Тополовград, спечели Награда на Тракийското младежко дружество, Стара Загора. Танцова група „Кадиевци“ от с. Малко Кадиево, общ. Стара Загора бе отличена с Наградата на Зонта клуб Стара Загора.

Индивидуални плакети и дипломи за принос в съхраняване и популяризиране на традиционната ни култура бяха раздадени на 50 участници в двудневния събор, който събра близо 4000 души от различни краища на страната.

Съборът се организира от Община Стара Загора, Съюз на Тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора, Кметство Старозагорски минерални бани и Общество за фолклор.

http://dolap.bg/2017/08/26/%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BF%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0-%D0%B4%D1%83/

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн