Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национален Тракийски фолклорен събор „Гергьовден“ в Поморие

На 4 и 5 май т.г. в Поморие се проведе Национален тракийски фолклорен събор „Гергьовден“. Традиционно съборът се организира от Община Поморие, Съюза на тракийските дружества в България, тракийското дружество „Одринска епопея“ и народното читалище „Светлина - 1939“ - Поморие.

На събора присъстваха председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов,  кметът на Поморие Иван Алексиев, председателят на Тракийско дружество „Одринска епопея”, почетният председател на дружеството Елена Мурджева, епископ Иеротей и игумен на манастир „Свети Георги победоносец“, членове на местното тракийско дружеството, общински съветници и общественици.

Националният тракийски фолклорен събор „Гергьовден” бе официално открит от кмета на общината Иван Алексиев, под чийто патронаж се провежда. В словото си той благодари на всички участници, които с присъствието си показват, че тракийските корени и традиции са живи. Специална благодарност беше поднесена на ТД „Одринска епопея“ за добрата организация и на почетния председател Елена Мурджева, която подкрепена от СТДБ, е един от основателите и стожерите на това прекрасно събитие.

Приветствено слово към участниците в събора произнесе и Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България. Той подчерта, че тракийските българи и техните потомци са повече от милион и половина. Те са част от България и със своето културно присъствие, със своята героична роля във всички исторически събития на страната, имат важно значение за нейното настояще и бъдеще.

В рамките на събора беше проведен конкурс за надпяване и надсвирване с пролетни, гергьовски песни. Изпълненията на участниците в събора -  групови и индивидуални изпълнители от различни краища на страната. Те бяха оценявани от жури с председател Калинка Згурова - странджанска народна певица и член на ВК на СТДБ, и членове: Ива Валентинова – журналист от радио „София“, Костадин Михайлов – странджански народен изпълнител и Дора Арбова – музикален педагог и ръководител на певческа група „Тракийка“. С аплодисменти беше почетена паметта на дългогодишния председател на журито проф. д-р Стефан Чапкънов, композитор, диригент и голям приятел на събора.

Граждани и гости на Поморие имаха удоволствието да чуят прекрасните песни на Тракия и Странджа. В това е значимостта на този тракийски фолклорен събор - съхранява традициите и ги предава от поколение на поколение.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн