Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Тракийски женски събор-поклонение в с. Аврен 2019

На 21 септември 2019 г.  в  крумовградското село Аврен се проведе традиционният Национален тракийски женски събор-поклонение в памет на избитите 42 жени и деца от село Манастир.

Съборът бе организиран от Съюз на тракийските дружества в България, Община Крумовград, Тракийски женски съюз при СТДБ, Тракийско дружество „Тракия-1922” в Крумовград  и кметството на с. Аврен.

Стотици жители на Източните Родопи и потомци на тракийски бежанци от всички краища на България взеха участие в Националния женски тракийски събор-поклонение.

На събора присъстваха Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България, Краснодар Беломорски - заместник-председател на ЦР на СТДБ, Гено Пухов - зам.председател на ВК на СТДБ и на председател на ТД „Яни Попов” в Созопол, Мариана Ликова - член на ВК на СТДБ и председател на ТД „Тракийско сърце” в Кърджали, Иванка Мечева - Колева и Елена Мурджева - съпредседатели на Тракийския женски съюз при СТДБ, д-р Ваня Иванова - член на ВК на СТДБ и на ръководството на ТЖС, д-р Ваня Стоянова - член на ВК на СТДБ и научен секретар на ТНИ, Цанко Атанасов – член на ВК на СТДБ , председател на ТД „Одринска епопея“ в Ст.Загора и съпредседател на Тракийския младежки съюз при СТДБ, Тодор Коруев - гл. редактор на в. „Тракия”, стотици признателни българи и потомци на тракийски бежанци, активисти на тракийското движение от цялата страна, потомци и местни жители.

Програмата  започна със заупокойна молитва, отслужена пред паметника на зверски избитите през 1913 г. жени и деца.

Съборът поклонение беше открит от Милена Алекова - кметски наместник на с. Аврен. Тя поздрави съселяните си и гостите с двете събития: националния събор-поклонение пред жертвите от 1913 г. и селищния празник.

Приветствено слово произнесе инж. Абидин Хаджимехмед – заместник-кмет  на община Крумовград.

Елена Мурджева - съпредседател на Тракийския женски съюз и председател на ТД „Одринска епопея“ в Поморие произнесе емоционално слово, в което свърза минало, настояще и бъдеще, акцентирайки на необходимостта да се отстоява тракийската кауза, която е българска.

Д-р Ваня Стоянова - научен секретар на ТНИ припомни трагичната съдба на жените и децата, загинали от турски башибозук при с. Манастир. Словото си завърши с пожелание мир, здраве и единство на всички българи.

Красимир Премянов, председател на СТДБ призова участниците да подкрепят тракийската кауза и да не забравят, че общите цели на всички българи са свързани с националните интереси. В словото си той подчерта, че тракийският патриотизъм е уникален, защото тракийци обичат България, но и не мразят никого.

Поднесени бяха венци и цветя от СТДБ, от Тракийския женски съюз при СТДБ, от Община Крумовград, от кметството на село Аврен, от всички тракийски дружества – членове на СТДБ, от инициативата „Завръщане към корените“, от Цвета Караянчева - председател на 44-то НС на Република България, от политическите партии и обществени организации, от всички официални гости и признателни потомци.

Концертната програма, която откриха домакините, продължи с изпълнения на тракийски фолклорни състави от Свиленград, Димитровград и Средец.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн