Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Тракийски женски събор-поклонение в с. Аврен

Под патронажа на Вицепрезидента на Република България Илияна Йотова на 23 септември 2017 г.  в  крумовградското село Аврен се проведе Национален тракийски женски събор-поклонение в памет на избитите 42 жени и деца от село Манастир.

Организатори на събора поклонение са Съюз на тракийските дружества в България, Община Крумовград, Тракийски женски съюз, Тракийско дружество „Тракия-1922” в Крумовград.

Стотици жители на Източните Родопи и потомци на тракийски бежанци от всички краища на България взеха участие в Националния женски тракийски събор-поклонение.

На събора присъстваха Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България, Краснодар Беломорски - заместник-председател на ЦР на СТДБ, Кирил Сарджев – заместник - председател на ВК на СТДБ и председател на ТД „Георги Сапунаров”,  Хасково, Иванка Мечева - Колева и Елена Мурджева - съпредседатели на Тракийския женски съюз, д-р Ваня Иванова - член НС на ТЖС, Десислава Костова и Цанко Атанасов - съпредседатели на Тракийския младежки съюз, Тодор Коруев - гл. редактор на в. „Тракия”, Веселин Костов – член на ВК и председател на ТД Крумовград, стотици признателни българи и потомци на тракийски бежанци, активисти на тракийското движение от цялата страна, потомци и местни жители. Сред официалните гости на събора бяха Александър Симов и Ерол Мехмед - депутати в 44-то Народно събрание, областният председател на ГЕРБ, областният председател на БСП, общински съветници.

Програмата  започна със заупокойна молитва в памет на жертвите, отслужена пред паметника на зверски избитите през 1913 г тракийки бежанци.

Кметът на село Аврен Милена Алекова поздрави съселяните си и гостите с двете събития: националния събор-поклонение пред жертвите от 1913 г. и селищния празник, които са едно цяло, така както в живота на българина радостта и мъката вървят ръка за ръка.

Приветствено слово от името на кметицата Себихан Мехмед прочете инж. Абидин Мехмед Хаджимехмед - заместник-кмет на община Крумовград.

Съпредседателят на Тракийския женски съюз г-жа Иванка Мечева - Колева изнесе основният доклад за трагичните събития през 1913г. Тя подчерта, че паметният събор има непреходен смисъл. От една страна, е курбан за свидните жертви. От друга страна, е памет за тях, за увековечаване на имената им, защото без познаване на миналото, не може да се гради бъдещето.

Председателят на СТДБ приветства участниците и гостите  в събора-поклонение с кратко, но трогателно слово, в което акцентира на факта, че тракийската история е писана с кръв, която ги е научила не да отмъщават, а да прощават.

Депутатът Александър Симов изрази възхищението си от жителите на Аврен, затова че са успели да защитят своето исторически минало и да съхранят историческата си памет, защото докато има памет, ще я има и България.

Поздравителни адреси и венци бяха изпратени от г-жа Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България и от г-н Георги Първанов – президент на Република България (2002-2012 г.).

Поднесени бяха венци и цветя от СТДБ, от Тракийския женски съюз, от Община Крумовград, от кметството на село Аврен, от политическите партии и обществени организации, от всички официални гости и признателни потомци.

Концертната програма откриха домакините и продължи с изпълнения на представителен ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия” към ТД „Г. Сапунаров”, Хасково. Председателят на СТДБ връчи на представителния ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия” плакет и парична награда, спечелени на  "Богородична стъпка 2017".

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн