Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
27-мо издание на Националния странджанско-тракийския събор „Фолклорен венец Божура”

На 19 май 2019 г., в местността Божура, гр. Средец се проведе 27-то издание на Националния странджанско-тракийския събор „Фолклорен венец Божура”.

Роден от силата и красотата на странджанската песен, чрез решение на Националния съвет на Съюза на тракийските дружества  в България от 1998 г., съборът е превърнат от регионален в национален. Днес, „Фолклорен венец Божура” претендира да бъде един от реномираните събори в Югоизточна България.

Негови организатори са: Община Средец, Съюз на тракийските дружества в България и Народно читалище „Пробуда - 1897”. Председател на Инициативния комитет е инж. Иван Жабов - кмет на община Средец.

Съборът беше уважен от Кр. Премянов - председател на СТДБ, Михаил Вълов - заместник-председател на ЦР на СТДБ и председател на ТД „Тракия”, Ямбол,  Стефан Колев – член на ВК на СТДБ и председател на ТД „Странджа“ в Бургас, Калинка Згурова - член на ВК на СТДБ, Лазар Налбантов - заместник-председател на ТД „Странджа” в Бургас, Валентин Люцканов - главен секретар на Областна управа Бургас, Галя Желязкова - депутат в 44-тото НС, представители на тракийски дружества от цялата страна.
Съборът започна с полагане на венци и цветя пред бюст паметника на Стефан Караджа.

Гостите на празника и стотиците тракийци от цялата страна бяха приветствани от кмета на Община Средец Иван Жабов и от Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България.

При откриването събора кметът инж. Иван Жабов благодари на участниците и се обърна към тях със следните думи: „Вие не само пазите и обичате Странджанско-тракийския край, но и помагате той да бъде популяризиран. Щастлив съм да видя, че има толкова млади хора, които са посланици на нашия край именно, чрез фолклорното ни наследство“.

Председателят на СТДБ Кр.Премянов приветства участниците и гостите, а за принос към тракийската кауза награди със златен медал, посветен на 175 години от рождението на Капитан Петко Войвода инж. Иван Жабов, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, певецът Лазар Налбантов, Божанка Николова – председател на ТД „Лазо Лазов“ в Средец.

27-то издание на Националния странджанско-тракийския събор „Фолклорен венец Божура” продължи музикално-песенната традиция на Странджанско-тракийския край и за пореден път провокира интереса на младото поколение към родното фолклорно наследство. Певци и музиканти показаха красотата на странджанско-тракийската фолклорна култура.

Присъстващите на събора се насладиха на прекрасните изпълнения  на певеца Лазар Налбантов, Жечка Сланинкова, Янка Рупкина, Калинка Згурова, Манол Михайлов, Радостина Йовкова, Костадин Михайлов.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн