Архив - В медиите 2011-2019
 
 


Тракийски дружества
Стотици почетоха паметта на избитите край град Маджарово. Репортаж на Нова ТВ

Традиционният събор „Ден на Тракийската памет” се чества всяка година по това време

Стотици потомци на бежанци от Източна и Беломорска Тракия почетоха годишнината от гибелта на хилядите избити край град Маджарово по време на Междусъюзническата война. Традиционният събор „Ден на Тракийската памет” се чества всяка година по това време.

Над 2 000 тракийци, голяма част от които са жени и деца, са избити от турците на бреговете на река Арда през 1913 година. Това са хора, чиито домове са останали извън пределите на България и те са потърсили спасение в родината. По пътя си бежанците изгубили част от семействата си.

„На майка ми баща й тук е бил убит. Тя е била на 4 години, вързана на гърба му. Стават с приятелите вече да преминават Арда и един куршум го пронизва в главата и остава на място”, разказва Анастасия Григорова.

Разказите на оцелелите ще останат завинаги в паметта на потомците им.

„Това са били големи трагедии и не може да се забрави никога. Всеки трябва да ги знае, всеки трябва да почита загиналите и да се учим от техния подвиг”, смята Анастасия Григорова.

Днес потомците на българите от Източна и Беломорска Тракия са пръснати из цялата страна. Но голяма част от тях всяка година се връщат край Маджарово.

/Нова телевизия, Новини, 29/09/2012, 20:03ч

Репортажът на Нова ТВ можете да видите като кликнете тук.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн