Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Тракийци почетоха „Деня на тракийската памет” в Маджарово

Стотици потомци на тракийци, потърсили спасение в България  преди 99 години от зверствата в Беломорска Тракия, се събраха на 29 септември на  традиционния „Ден на тракийската памет” в Маджарово. Представители на ЦР на СТДБ, тракийци от организациите в с. Бориславци, Димитровград, с. Ефрем, Кърджали,  Карнобат,  Любимец,  Момчилград, Пловдив, София, Стара Загора, Свиленград, Харманли, Ямбол,  депутатите Иван Петров, Емилия Масларова, Волен Сидеров, Николай Чукалов, Деница Гаджева, И. Узунова - областна управителка на Хасково и др. почетоха паметта на загиналите.

Официалната част беше открита от  Милко Армутлиев - кмет на Маджарово.  Поклонението пред Мемориалния комплекс започна със заупокойна молитва, отслужена от Старозагорския митрополит Галактион и свещеници от Свиленград. В прочувствено слово Негово Високопреосвещенство Митрополит Галактион припомни надпис, който гласи „За  Тракия, Македония и Добруджа загинахме, но свободни не ги видяхме”,  и призова присъстващите  да си спомнят за мъченичеството и героизма на хората, загинали за вярата и българщината. От името на Съюза на тракийските дружества  в България писателят Никола Инджов произнесе слово, което ще бъде публикувано във в „Тракия”.

Приставащите на събора единодушно приеха Декларация - обръщение от името на СТДБ към президента, председателя на парламента, премиера и председателите на парламентарни групи в Народното събрание. В нея се настоява обществото и институциите да не обръщат  гръб на трагедията и геноцида над хилядите тракийци и историческата истина и справедливост да бъдат възстановени. Народното събрание да излезе със специална декларация по въпроса за моралното и материалното компенсиране за заграбените имоти на предците им, поискаха още тракийци. Освен това,  те призоваха институциите да отбележат по подобаващ начин  предстоящата 100 годишнина от геноцида и етническото прочистване на Тракия и Мала Азия.

По предложение на столичната тракийска организация председателят на СТДБ  Красимир Премянов връчи най-високото тракийско отличие - медал „Капитан Петко Войвода” с лента, на  проф. Делчо Порязов, член на Централното ръководство и председател на Съюза на икономистите в България.

Венци и  цветя бяха поднесени пред паметника-костница, пред паметниците на войводите Димитър Маджаров и Руси Славов,  спасили над 20 000 човека край Маджарово, пред паметника на Капитан Петко Войвода.

Поздравителен адрес до тракийци изпрати Сергей Станишев- председател на БСП.

Съборът продължи с тържествен концерт, изнесен от Бисер Киров.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн