Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национален тракийски събор-поклонение на Петрова нива

На  18 август 2018 г.  „Петрова нива” събра членовете на Съюза на тракийските дружества в България от цялата страна, стотици признателни българи, потомци на тракийци, граждани и гости на Малко Търново, дошли да отдадат почит на загиналите за свободата на Отечеството по време Илинденско-Преображенското въстание.

Официални гости на събора поклонение бяха Румен Радев - президент на Република България, под чиито патронаж се проведе  115-та годишнина от въстанието, представители на изпълнителната власт, Вълчо Чолаков - областен управител на Бургас, представители на политически сили, депутати, кметове и др.

Организаторите Община Малко Търново, Съюз на тракийските дружества в България (СТДБ) и Регионален съвет на тракийските дружества в Бургас бяха направили стройна организация, която даде възможност на присъстващите да се докоснат както до епопеята на въстанието и величието на героите, така и до съвременните аспекти на тракийския въпрос.

Програмата започна с туристически маршрут „По стъпките на преображенци”,  фолклорен конкурс  „С песните на Манол Михайлов” и детски пленер „Цветовете на Странджа”.

Научната конференция на тема: „115 години Илинденско-Преображенско въстание”,  организирана от Тракийския научен институт (ТНИ), Съюза на тракийските дружества в България и община Малко Търново, се проведе в залата-музей в историческата местност в присъствието на журналисти и потомци на тракийски българи. Конференцията бе открита от Илиян Янчев - кмет на Малко Търново, който приветства гостите и участниците в научния форум.

Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България приветства участниците в конференцията и поднесе благодарността на тракийци към Община Малко Търново и към г-н Янчев, които последователно и упорито работят за запазването на българщината в района. Той награди със златен медал „Капитан Петко Войвода” с лента за приноса й към тракийската кауза и във връзка с 60-години членство в организацията г-жа Милка Спасова, председател на ТД в Карнобат и член на ВК на СТДБ.

Конференцията продължи с изказване на чл. кор. проф.  д.ф.н. Васил Проданов и с доклади на проф. д.и.н. Светлозар Елдъров, проф. Геновева Михова, доц. Б. Бужашка, д-р Ваня Стоянова, Ваня Мечева - съпредседател на Тракийския женски към СТДБ, Иванка Делева от Бургаския музей и Стоян Райчевски, в които авторите споделиха резултатите от своя изследователски труд.

По време на научната конференция бе огласена Декларация на Централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България, чиито пълен текст можете да прочетете на сайта в рубриката: АКТУАЛНО-ПОЗИЦИИ.

Председателят на СТДБ и  кметът на Малко Търново посрещнаха участниците в тракийския туристически поход „По стъпките на преображенци”, воден от Димо Карабелов. Младите хора бяха приветствани от г-н Премянов, който подари на всеки от тях книгата на проф. Иван Филчев, посветена на историята на тракийското движение.

Вечерната програма на събора започна със заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата, отслужена от Сливенския митрополит Йоаникий. В последвалата тържествена проверка участваха военнослужещи от Националната гвардейска част.

Тържествената част на събора беше открита от г-н Илиян Янчев - кмет на община Малко Търново, който припомни подвига и величието на участниците в Илинденско-Преображенското въстание.

Кр. Премянов – председател на СТДБ приветства присъстващите на Петрова нива и благодари на президента Румен Радев за уважението, което проявява към героичните събития от историята на тракийската организация. В словото си той акцентира на българския характер на въстанието и на последователната позиция на тракийци за отстояване на българщината и родовата памет.

В изказването си президентът Радев заяви: „Тук, на легендарното тракийско „Оборище“, предците ни потърсиха път към свобода и достойнство. Водени от веруюто да принесат и своята дан пред олтара на революцията, тракийските делегати подкрепиха взетото в Македония решение за въстание. Когато нашите сънародници в Македония въстават, мястото на тракийци беше да бъдат редом с тях”.

Държавният глава подчерта, че революционните дейци от VII въстанически окръг ясно са съзнавали, че „двадесетте дни свобода” на Одринско ще имат висока цена, а погромът на бунта ще е кървав. „Едновременно действаха ножът, куршумът, огънят и бесилката”, припомни президентът думите на летописеца на въстанието Христо Силянов, а хиляди бежанци ще поемат своя „поход към земята на спасението“ - към свободна България.

Справедливите ни очаквания са историческата истина да бъде отстоявана и това зависи от всички нас, подчерта президентът Радев и добави, че вече е поставил въпроса за компенсациите на тракийските бежанци и ще продължи да изисква ясен отговор при всеки случай, когато историческите факти се пренебрегват или поставят под съмнение.

„Никой не може по-добре и по-вярно да пренесе във времето спомена за освободителните борби на Тракия и Македония от вас, наследниците на героите, които отдадоха живота си на българската национална идея. Благодаря, че съхранявате огъня на традицията не само тук, на Петрова нива, но и в своето ежедневие“, обърна се държавният глава към тракийци и присъстващите на Петрова нива.

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на представителните роти на Българската армия.

Тържествената част завърши със заря.

През паметника на загиналите в борбите за присъединяване на Одринска и Беломорска Тракия и Странджа към свободна България, бяха поднесени венци и цветя от СТДБ, от тракийските дружества в страната, от държавни институции, от кметове, от депутати и представители на политически партии и от признателни граждани.

 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн