Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национален тракийски събор-поклонение на Петрова нива 2019

На  17 август 2019 г.  „Петрова нива” отново събра членовете на Съюза на тракийските дружества в България от цялата страна, стотици признателни българи, потомци на тракийци, граждани и гости на Малко Търново, дошли да отдадат почит на загиналите за свободата на Отечеството по време Илинденско-Преображенското въстание.

Официални гости на събора поклонение бяха Румен Радев - президент на Република България, под чиито патронаж се проведе  116-та годишнина от въстанието, представители на изпълнителната власт, Вълчо Чолаков - областен управител на Бургас, представители на политически сили, депутати, кметове и др.

Организаторите Община Малко Търново и Съюз на тракийските дружества в България (СТДБ) бяха направили стройна организация, която даде възможност на присъстващите да посетят онази част от програмата, която отговаря на  техните интереси.

Програмата започна с фолклорен конкурс  „С песните на Манол Михайлов” и продължи  с туристически маршрут „По стъпките на Преображенци” и детски пленер „Цветовете на Странджа”.

Научната конференция на тема: „Капитан Петко Войвода и борбите на тракийските българи за свобода и справедливост“, организирана от Тракийския научен институт (ТНИ), Съюза на тракийските дружества в България и община Малко Търново, се проведе в залата-музей в историческата местност в присъствието на журналисти и потомци на тракийски българи. Конференцията бе открита от Илиян Янчев - кмет на Малко Търново, който приветства гостите и участниците в научния форум.

Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България приветства участниците в конференцията и поднесе благодарността на тракийци към Община Малко Търново и към г-н Янчев, които последователно работят за запазването на българщината в района. За заслуги към тракийската кауза г-н Янчев бе награден с медал, посветен на 175-тата годишнина от рождението на Капитан Петко Войвода.

Конференцията продължи с изказване на чл. кор. проф.  д.ф.н. Васил Проданов и с доклади на проф. д.и.н. Светлозар Елдъров, проф. Геновева Михова, доц. Б. Бужашка, доц. Диана Стоянова, Д-р Ст. Пейков и Стоян Райчевски, в които авторите споделиха резултатите от своя изследователски труд.

Д-р Ваня Стоянова – научен секретар на ТНИ, изнесе урок по история на открито на тема: „Капитан Петко Войвода – 175 – години безсмъртие“. Урокът се радваше на подчертан интерес и породи дискусия сред гостите.

Представители на УниБИТ презентираха Странджанското документално и книжовно наследство.

Председателят на СТДБ и  кметът на Малко Търново посрещнаха и наградиха участниците в тракийския туристически поход „По стъпките на Преображенци”.

Вечерната програма на събора започна със заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата, отслужена от Сливенския митрополит Йоаникий. В последвалата тържествена проверка участваха военнослужещи от Националната гвардейска част.

Тържествената част на събора беше открита от г-н Илиян Янчев - кмет на община Малко Търново, който припомни подвига и величието на участниците в Илинденско-Преображенското въстание.

Кр. Премянов – председател на СТДБ приветства присъстващите на Петрова нива. В словото си той заяви:

Преди 116 г. Георги Кондолов ни остави завета: „Проклети да сте, ако не продължите делото до край!“  Съвременните потомци на преображенци в лицето на родолюбивите българи от Тракия и Мала Азия, на всички български родолюбци  свято тачат този завет.  Преди 116 години преображенци не са мислили за лично благо, а са тръгнали в името на националния идеал за освобождение и обединение на Отечеството. И ако техният идеал беше единна България, нашият идеал в 21 в. може и трябва да бъде: България - независима, демократична и благоденстваща, обединителка на българите в Отечеството и по света.
Днес борбата продължава за силна и достойна България, която е в състояние да защити националните си интереси. Присъствието на стотици тракийци от Съюза на тракийските дружества в България тази вечер на това свято място, е доказателство, че не сме забравили саможертвата на тракийските българи, които обявиха Преображенското въстание, за да защитят българите, въстанали в Македония и целостта на Отечеството България.
Имаме въпиюща необходимост от празници като днешния, за да получим вдъхновение от величавия подвиг на нашите предци и да не забравяме, че сме българи.
Поднасям благодарност на община Малко Търново и нейния кмет Илиян Янчев за поддържането на традициите и за усилията за  организирането на днешния събор!
Съюзът на тракийските дружества в България високо цени позицията на Българския президент, който отстоява националната чест и достойнство  и тракийската кауза като част от националната.
Да живее България!

В изказването си президентът Радев заяви:

„Нека не се крием зад „дълбока политика“ на „благоразумие“, защото е въпрос на национално достойнство да не позволим да бъде преиначавана историята, нито да бъдат забравени справедливите искания на тракийци и да бъдат отлагани за някой следващ ден“.

Държавният глава подчерта, че българите не търсят отмъщение, но не могат да забравят пепелищата, които погълнаха не само домове и имане, а хиляди човешки съдби. Той припомни думите на един от ръководителите на въстанието Михаил Герджиков, че на Преображение през 1903 г. тракиецът въстана, „за да изпълни своя дълг като човек и като българин пред своя род и към себе си“. Страница, написана с кръвта на шепа юнаци, изправили гордо вдигнати глави в една отчаяна, но достойна битка за справедливост.

Отговорност на всеки български държавник е да бъде редом с наследниците на изстрадалите, подчерта Румен Радев и добави, че това е единственият цивилизован и европейски начин да постигнем завета на революционери като геройски загиналия във въстанието войвода Георги Кондолов.

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на представителните роти на Българската армия.

Тържествената част завърши със заря.

През паметника на загиналите в борбите за присъединяване на Одринска и Беломорска Тракия и Странджа към свободна България, бяха поднесени венци и цветя от СТДБ, от тракийските дружества в страната, от държавни институции, от кметове, от депутати и представители на политически партии и от признателни граждани.

Националният тракийски събор-поклонение на Петрова нива бе отразен от националните и местни медии.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн