Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национален тракийски събор-поклонение пред паметта на жертвите на Илиева нива

На 2 юни 2018 г. тракийци и граждани почетоха паметта на жертвите, загинали на  Илиева нива. На това свято място редовна турска войска избива над 200 деца на българи, прогонени от родните им места в Западна и Източна Тракия.

Мемориалният комплекс „Илиева нива” е открит през 1996 г. Тракиецът Илия Русинов от Хасково дарява нивата, на която с даренията на стотици тракийци и тракийски дружества са изградени паметникът, параклисът „Св. Петка Българска” и чешмата в памет на избитите деца при най-големия погром над българите от Западна и Източна Тракия по време на Междусъюзническата война през 1913 г. Проектът е реализиран по инициатива на Съюза на тракийските дружества в България с подкрепата на Община Ивайловград. Те са и главните организатори на ежегодно провеждания в първата събота на юни Национален младежки тракийски събор-поклонение.

От 1999 г. по решение на Централното ръководство на Съюза на тракийските дружества в България съборът се провежда като ден на тракийското дете.

В събора - поклонение участваха Кр. Премянов - председател на СТДБ, Кирил Сарджев-заместник-председател на Върховния комитет на СТДБ и председател на ТД „Георги Сапунаров” в Хасково,  Маргарит Петров-член на ВК на СТДБ и председател на ТД „Бойко Чавдаров” в Харманли, Михаил Димитров-член на ВК на СТДБ и председател на ТД в Любимец, Веселин Костов - председател на ТД в Крумовград, представителни групи от ТД „Странджа” в Бургас, от ТД „Тракия” в Свиленград и от гр. Средец, Десислава Костова  и Цанко Атанасов - съпредседатели на Тракийския младежки съюз към СТДБ, народните представители в 44-тото Народно събрание Георги Станков от ГЕРБ и Виолета Желева от БСП, Станислав Дечев - областен управител на Хасково, Диана Овчарова - кмет на Ивайловград, Никола Чанев - областен управител на Кърджали, тракийци и граждани.

Поклонението пред паметта на избитите жертви започна със заупокойна молитва, отслужена пред мемориалния комплекс, продължи с тържествени слова на официалните лица и с полагане на венци и цветя пред паметника на тракийското дете.

В словото си председателят на СТДБ Кр. Премянов отдаде дължимото на своя предшественик г-н Карамитрев като припомни, че Мемориалният комплекс „Илиева нива”  е реализиран по инициатива на Съюза на тракийските дружества в България, с даренията на стотици тракийци. Той подчерта, че този ден се e превърнал. в традиция, която трябва да се съхрани, защото в него се прекланяме пред ценността на детския живот, пред тъжната и тежка бежанска орис, съпътствана от кръв и сълзи, и отправи послание за мир и щастливо детство на всички деца.

В словото си областният управител на Хасково Станислав Дечев заяви:  „Родината ни губи най-смелите си синове в тяхната младост. Без време от живота си тръгват и Ботев, и Левски, и Караджата, и хиляди други  юначни българи, дали живота си за независима и свободна България. А тя и до днес не знае къде са гробовете им и  оплаква планинските върхове, където са загинали и пуска сирени, за да чуят всички нейния плач. Но има едно място, където сълзите и болката ни смразяват. И това е Илиева нива”.

Слово произнесе и Диана Овчарова - кмет на Ивайловград.

Съборът-поклонение завърши с завърши с тържествена заря-проверка.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн