Архив - Събития-Регионални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национален младежки тракийски събор - поклонение на „Илиева нива“

Община Ивайловград и Съюзът на тракийските дружества в България за поредна година организираха Национален младежки тракийски събор - поклонение, посветен на 110 годишнината от злокобната 1913-а, когато турски войски и башибозук издевателства над българите в Тракия, горят села, избиват и прогонват български мъже, жени и деца от родните им места, а на „Илиева нива“ безмилостно избиват над 200 невинни тракийски деца.

В събора - поклонение участваха Диана Овчарова – кмет на Община Ивайловград,  заместник-кметовете Светла Моллова и  Кръстю Делииванов, секретарят Николай Панайотов, Калин Митрев-председател на Общинския съвет, Красимир Премянов - председател на Съюза на тракийските дружества в България, членовете на Върховния комитет: Кирил Сарджев, член на ЦР на СТДБ и председател на ТД „Георги Сапунаров“ в Хасково, Маргарит Петров, зам.- председател на ВК и председател на ТД „Бойко Чавдаров“ в Харманли, Цанко Атанасов, председател на ТД „Одринска епопея”, Ст. Загора, Иван Мамирев - председател на  ТД „Тракия 1922“, Крумовград, Никола Илчев -председател на ТД „Яни Попов“, Ивайловград, Мария Божкова-зам. председател на Софийското тракийско дружество, член кор. проф. Васил Проданов, председател на ТНИ, член кор. проф. Георги Михов, проф. д. ист. н. Св. Елдъров, доц. д-р Ваня Стоянова, научен секретар на ТНИ, д-р Ваня Иванова, гл. редактор на вестник „Тракия”, тракийци от цялата страна, ученици от Ивайловград и Свиленград.

Официални гости бяха генералния консул на България в Одрин Борислав Димитров, Роберто Иванов, секретар в Генералното консулство на България в Одрин, Петър Бучков, заместник-министър на младежта и спорта.

Паметни слова изпратиха Илияна Йотова - Вицепрезидент на Република България, Кристиян Вигенин - зам.- председател на 49-ото НС  и Областният управител на Област Хасково - Красимир Ангелов.

Програмата започна с поднасяне на венци пред паметника на Капитан Петко войвода в с. Плевун. Слово за живота и делото му произнесе Светла Моллова - заместник кмет на община Ивайловград, Хорът при Тракийско дружество „Яни Попов“ изпълни песни, посветени на легендарния войвода.

Тракийското поклонение продължи на Илиева нива, която заредена с история, енергия и памет за събитията от 1913-а, посрещна стотици тракийци, сред които много млади хора и ученици от СУ „Д-р Петър Берон“ в Свиленград, СУ „Христо Ботев“ в Ивайловград.

Възпоменателната церемония, започна със заупокойна молитва, отслужена пред мемориалния комплекс от Архиерейския наместник - Свещеноиконом Николай Величков и продължи със слова на Диана Овчарова и Красимир Премянов.

Пред паметника на тракийското дете бяха положени венци от участващите в поклонението, от СТДБ, от всички тракийски дружества, ТМСБ и ТЖСБ към СТДБ, от Националната тракийска инициатива „Завръщане към корените“, от граждани и институции.

Тракийски хор „Яни Попов“ изпълни „Неродена мома“, а младият поет на Ивайловград - Димитър Кондузов, представи свое стихотворение „Хухла”.

Мероприятието продължи в НЧ „Пробуда 1914”, с представяне на Енциклопедия „Тракия” и изложба, посветена на 125 години от началото на тракийското движение. Изложбата беше представена от проф. Светлозар Елдъров, който е един от нейните автори заедно с проф. Боряна Бужашка и доц. Ваня Стоянова. Той подчерта, че изложбата е станала реалност благодарение на Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт. За нейната подготовка са използвани документи от Държавна агенция „Архиви“, Научния архив при Българската академия на науките и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, за да се проследят в хронологично-тематичен ред основните процеси и събития в легалната и въоръжена борба на тракийските българи за национално освобождение и обединение, за защита на техните човешки, социални и имуществени права, за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство и традиции, за съхраняване на българския национален дух и идентичност у нас и зад граница. Интерес представляват и образите на най-видните фигури в тракийското движение, заели достойно място в българската история и народната памет, както и съвременната история на СТДБ.

За първи път извън столицата беше представена Енциклопедия „Тракия”, издание на Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт. Тя бе представена от председателя на ТНИ член кор. проф. Васил Проданов, който подчерта, че това е научно-справочно издание на български и английски език, съдържащо обобщена информация за българското национално движение в Тракия от Възраждането до наши дни. За изданието говориха и неговите автори: проф. Светлозар Елдъров, Стоян Райчевски, доц. д-р Ваня Стоянова и д-р Ваня Иванова.

Издаването на том I на Енциклопедия „Тракия“ от Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт, е изключително полезна и родолюбива дейност, имаща за цел съхраняване на паметта и историческата истина за трагедията на тракийските българи и техните борби за освобождение и запазване на българския дух. Неговите автори са убедени, че изданието бъде полезно както за читатели, така и за експерти при възстановяване дейността на Смесената комисия по нерешените въпроси между Република България и Република Турция, както и за всички, проявяващи интерес към историята на тракийци.

От името на СТДБ и на ТНИ Красимир Премянов дари на Община Ивайловград том I на Енциклопедия „Тракия“ и благодари на Диана Овчарова за доброто сътрудничество.

Тракийската задушница завърши със спектакъла „Похвално слово за българката” по стихове на големия тракийски поет Ивайло Балабанов. Спектакълът пресъздава страданията на тракийци през 1913-а,  мидени през погледа на режисьорката Иванка Шекерова.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн