Събития - Национални
 
 


Тракийски дружества
Национален тракийски събор-поклонение на Петрова нива

Тракийци коленичиха пред саможертвата на преображенци, дали живота си в името на Отечеството

На 17 август т.г. Петрова нива отново събра членове на Съюза на тракийските дружества в България от цялата страна, стотици признателни българи, представители на държавни институции и политически партии, които почетоха паметта на преображенци, дали живота си в името на Отечеството. Събитието се проведе под почетния патронаж на президента Румен Радев.

Официални гости бяха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, проф. Мария Нейкова, областен управител на област Бургас, Васил Вълчев, генерален консул на Република България в Истанбул, Радослава Кафеджийска, съветник в консулството в Истанбул, проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС, народни представители, общественици, кметове от региона.

В събора-поклонение участваха Илиян Янчев, кмет на община Малко Търново, заместник кметовете инж. Тонка Стоева и Деян Йотов, Кр. Премянов, председател на СТДБ, Краснодар Беломорски, зам. председател на ЦР на СТДБ и председател на Софийското тракийско дружество, Михаил Вълов, зам. председател на ЦР на СТДБ и председател на ТД „Тракия“ в гр. Ямбол, Цанко Атанасов, член на ЦР на СТДБ, председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“, Стара Загора и съпредседател на ТМСБ, членовете на ВК на  Съюза: Нели Анастасова, председател на  ТД „Стоян Мавродиев“, Търговище, Ана Тодорова, председател на ТД „Одринска епопея“, Поморие, Вяра Петрова, председател на ТД „Капитан Петко войвода“, гр. Карнобат, Николай Димитров, председател на тракийското дружество в Айтос, Стефан Колев, председател на ТД „Странджа” в Бургас, Иван Мамирев, председател на ТД „Тракия 1922“, Крумовград, членовете на ЦР на СТДБ: член-кореспондент проф. Георги Михов и член кор. проф. Васил Проданов, председател на ТНИ, проф. Св. Елдъров, доц. Ваня Стоянова, научен секретар на ТНИ, доц. Геновева Михова, председател на филиала на ТНИ във Варна, д-р Ваня Иванова, главен редактор на в. „Тракия“, Стефан Начев, главен секретар на Съюза, Димо Карабелов, председател на Тракийската национална инициатива „По пътя на Преображенци“, Христо Христов, съпредседател на Регионалното ТД във Варна, Симеон Кулиш, научен секретар на филиала на ТНИ, гр. Варна, представители на тракийци от София, Варна, Бургас, Стара Загора, Хасково, Харманли, Любимец, Димитровград, Айтос, Средец, Казанлък, Крумовград, Сливен, Ямбол, Поморие, Созопол, Карнобат, Търговище и др.

Вечерната програма на събора започна в храма-костница „Света Петка“ със заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата на България, отслужена от Сливенския митрополит Арсений.

Възпоменателната церемония пред мемориала на загиналите във въстанието бе открита от кмета на Община Малко Търново Илиян Янчев, който в прочувствено слово припомни подвига на участниците в Илинденско-Преображенското въстание.

В словото си председателят на СТДБ Красимир Премянов заяви:

„За поредна година сме се събрали на това свято за всеки българин място, за да сведем глави в знак на признателност пред саможертвата на преображенци в името на Отечеството.  На това място през 1903 година се провежда събрание, станало известно като Странджанското Оборище. Войводи и четници вземат решение да подкрепят въстанието на българите в Македония. Свещено право на всеки поробен народ е да се бори за своето освобождение. През 1903 г. българският народ защити това свое право чрез Илинденско - Преображенското въстание, чиято 121 годишнина честваме днес.

Петрова нива е едно от местата за поклонение, което се превърна в национална традиция. Затова ще ми позволите да отправя искрената си благодарност и признателност към г-н Илиян Янчев и към всички вас, скъпи тракийци, които продължавате да пазите спомена и паметта за нашите деди и да го предавате на младите хора.

Тракийци винаги са почитали трагизма, героизма и саможертвата на предците си, съхраняват традициите и се борят за запазване на българската си идентичност, защото не желаят да бъдат безродна маса.

Съхранението на паметта е в основата на идеята за изграждането през 1958 година на паметника  на Петрова нива и на музейната сграда (1983) с нейната богата музейна експозиция, показваща героичните събития чрез снимков материал, експонати и документи.

Във връзка със 100-годишнината от Илинденско - Преображенското въстание Съюзът на тракийските дружества в България и община Малко Търново се обръщат с призив към тракийци и всички родолюбиви българи, благодарение на чиято подкрепа е изграден параклиса (2003), носещ името на тракийската мъченица „Св. Петка“, в който всяка година палим свещи в памет на загиналите в Илинденско-преображенското въстание.

Паметта е тази, която ни събра и тази година, за  да се поклоним и почетем паметта на предците си, отстоявали с цената на живота си  българската кауза. Днешният ден започна с  научна конференция, посветена на 90 години от създаването на Тракийския научен институт. Създаден от видни тракийски деятели в далечната 1934 г. с решение на 18 редовен събор на Тракийската организация, институтът вече 90 години е изследовател и пазител на тракийската памет. Миналото трябва да се познава, защото съдържа поуки за настоящето и бъдещето. Една от тези поуки е, че народ без памет загива.

Днешният ден е за помен и памет и ние ще сведем глави пред паметта на героите от Илинденско - Преображенското въстание, които се жертваха за свободата на Отечеството. Този ден ни задължава да изпитваме уважение и респект пред  подвига на героите, но и да не забравяме, че ако през 1903 г. борбата се водеше с оръжие, днес борбата трябва да се води на дипломатическото поле за защита на националните интереси и националното ни достойнство.

Поклон пред паметта на героите!

Да живее България!“

След това думата бе предоставена на вицепрезидента Илияна Йотова. „Тук на тракийското Оборище се събраха шепа герои, за да продължат борбата за свободна и единна България. Въстанаха срещу кроежите на Великите сили, които не искаха силна България, не се интересуваха от съдбата на един народ, който пет века живя в робство, но не забрави себе си, вярата и езика си и възкръсна от пепелта“, заяви вицепрезидентът в словото си.

Тя поздрави община Малко Търново и Съюза на тракийските дружества в България, които с подкрепата на държавата и на Българската православна църква за поредна година организират възпоменателното тържество за почит на героите от Илинденско-Преображенското въстание. „Всички ние сме тук, защото искаме да имаме памет, да знаем своята дълга история. Националният възпоменателен събор е тревожният камбанен звън, който буди заспалата съвест на хора, които днес са способни да пренапишат собствените си биографии, но и историята на народа ни, и да променят с лекота факти. Такива хора не бива да бъдат допускани да взимат решения за българския народ“, подчерта вицепрезидентът. „Нашата сила е в паметта. Искаме да бъде още по-здрава стоманената нишка, която ни свързва с миналото, което ни учи на уроци, прави ни българи, дава ни самочувствие. Тази нишка проправя и пътя към бъдещето“, посочи Илияна Йотова.

В словото си тя изтъкна посланието на героите от Илинденско-Преображенското въстание – когато е единен, българският народ може да се пребори с всяка трудност. „Достойни ли сме за това послание днес, когато омразата се лее отвсякъде? Нямаме какво да делим – имаме една Родина, трябва да я пазим и развиваме за децата си“, заяви вицепрезидентът.

Програмата завърши с почетен караул, канонада и поднасяне на венци пред паметника на преображенци. В ритуалите  участваха военнослужещи от Военноморските сили и от сухопътните войски.

Празничен концерт, в който участваха странджанските народни певци: Манол Михайлов, Жечка Сланинкова, Костадин Михайлов, Ирена Станкова, Лазар Налбантов, Стойко Василев и оркестър „Жарава“, до късно огласяше поляните на Петрова нива.

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн