Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
Национален тракийски събор-поклонение на Петрова нива

На 21 август на тракийското Оборище се състоя национално честване на 118-ата годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, организирано от Община Малко Търново, Съюз на тракийските дружества в България и Регионален съвет на тракийските дружества в Бургас.

Официални гости на събора-поклонение бяха Румен Радев, президент на Република България, под чиито патронаж се проведе  118-ата годишнина от въстанието, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на културата проф. Велислав Минеков, областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, кметовете на общините Бургас и Приморско Димитър Николов и Димитър Германов, директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов, генералният консул на Република България в Истанбул Васил Вълчев, консулът Радослава Кафеджийска, представители от генералното консулство в Одрин Методи Андреев и Роберто Иванов, Александър Чъкърък, предстоятел на българските храмове в Одрин и член на ВК на СТДБ, Антон Киссе, депутат в Украинския парламент и председател на Асоциацията на българите в Украйна, Петко Колев, ръководител на партия „Граждански демократичен съюз в Република Северна Македония, представители на български политически партии, депутатът Атанас Зафиров.

В събора-поклонение участваха Кр. Премянов, председател на СТДБ, Краснодар Беломорски, зам. председател на ЦР на СТДБ и председател на Софийското тракийско дружество, Михаил Вълов, зам. председател на ЦР на СТДБ и председател на ТД „Тракия“ в гр. Ямбол, Маргарит Петров, зам.- председател  на ВК на СТДБ и председател на ТД „Бойко Чавдаров” в Харманли, Гено Пухов, зам.-председател  на ВК на СТДБ и председател на ТД „Яни Попов”, Созопол, Кирил Киряков, зам.-председател  на ВК на СТДБ и председател на ТД Лазар Маджаров, Сливен, Цанко Атанасов, член на ЦР на СТДБ, председател на Старозагорското тракийско дружество и съпредседател на ТМСБ, Кирил Сарджев, член на ЦР на СТДБ и председател на ТД „Георги Сапунаров” в Хасково, членовете на ВК на  Съюза: Стефан Колев, председател на ТД „Странджа“ в Бургас, Станка Димитрова, председател на РТД във Варна, Паулина Петрова, председател на ТД „Царевец 2021”  във Велико Търново, Геновева Божкова, председател на  ТД „Тракия“, Русе, Нели Анастасова, председател на  ТД „Стоян Мавродиев“, Търговище, Елена Мурджева, председател на ТД „Одринска епопея“ в Поморие и съпредседател на ТЖС, Веселина Йонкова, председател на ТД „Николай Хайтов“, Бяла, Божанка Николова, председател на  ТД „Лазо Лазов“, Средец, Николай Димитров, председател на ТД в Айтос, Антон Георгиев, председател на ТД „Подем“, Плевен, членовете на ЦР на СТДБ: член-кореспондент проф. Георги Михов и член кор. проф. Васил Проданов, директор на ТНИ, д-р Ваня Стоянова, научен секретар на ТНИ, доц. Геновева Михова, директор на филиала на ТНИ във Варна, д-р Ваня Иванова, редактор на сайта на СТДБ и на в. „Тракия“, представители на тракийци и граждани от цялата страна.

Организаторите Община Малко Търново с кмет Илиян Янчев, Съюзът на тракийските дружества в България с председател Красимир Премянов и Регионалният съвет на тракийските дружества в Бургас с председател Гено Пухов, бяха направили стройна организация, която даде възможност на присъстващите да посетят онази част от програмата, която отговаря на  техните интереси.

Програмата започна с Пети фолклорен конкурс „Хайдушка и комитска песен“, продължи с откриване на документална изложба „125 години организирано тракийско движение в България“, с научна конференция, посветена на бележитата годишнина и на проф. д-р Иван Филчев, почетен гражданин на Малко Търново и дългогодишен председател на Тракийския научен институт.

Научната конференция на тема: „125 години организирано тракийско движение в България“, организирана от Тракийския научен институт, Съюза на тракийските дружества в България и община Малко Търново, се проведе в залата-музей в историческата местност в присъствието на потомци на тракийски българи. Конференцията бе открита от Илиян Янчев, кмет на община Малко Търново, който приветства гостите и участниците в научния форум.

Председателят на Съюза на тракийските дружества в България Кр. Премянов приветства участниците в конференцията, поднесе благодарността на тракийци към община Малко Търново, награди кмета Илиян Янчев с плакет „125 години организирано тракийско движение в България“ за дейността му в полза на тракийската кауза и за запазването на българщината в района, и му връчи членска карта, удостоверяваща членството му в СТДБ.

Член кор. проф. Васил Проданов представи новата книга на д-р Ваня Иванова „Съюзът на тракийските дружества в България в битка за паметта и търсене на историческа справедливост (1990-2020) и Документален сборник с доклади, интервюта и позиции по тракийска проблематика (1990-2021) с автор Кр. Премянов.

Конференцията продължи с доклади на проф. Светлозар Елдъров, д-р Ваня Стоянова, Стоян Райчевски, проф. Боряна Бужашка, д-р Ваня Иванова и чл. кор. проф. Васил Проданов, в които авторите споделиха резултатите от своя изследователски труд.

Председателят на СТДБ и  кметът на Малко Търново посрещнаха участниците в тракийския туристически поход „По стъпките на преображенци”, воден от Димо Карабелов. Младите хора бяха приветствани от кмета на Малко Търново и от председателя на Съюза на тракийските дружества, който ги награди.

Наградени бяха и лауреатите от Петия фолклорен конкурс „Хайдушка и комитска песен“.

Вечерната програма на събора започна със заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата, отслужена от Старозагорския митрополит Киприан и духовници от Българската православна църква. В последвалата тържествена проверка участваха военнослужещи от Националната гвардейска част, представителните роти на Българските въоръжени сили и VI ученически гвардейски отряд от СУ „Христо Ботев“, Айтос.

Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на представителните роти на Българската армия.

Тържествената част на събора беше открита от кмета на община Малко Търново Илиян Янчев, който припомни подвига и величието на участниците в Илинденско-Преображенското въстание като подчерта, че Петрова нива е символ на борбата и непримиримостта на  тракийски българи с робските окови.

В словото си председателят на СТДБ Кр. Премянов подчерта традицията от 20-те години на миналия век насам тракийци да отбелязват знаменателното събитие, станало на Петрова нива, където предците им решават да се вдигнат на въстание и да помогнат на въстаналите българи в Македония. Той подчерта, че години наред община Малко Търново и Съюзът на тракийските дружества в България, който отбелязва 125 години от създаването си, организират този възпоменателен събор, посветен на 118-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание.

„С готовност за саможертва нашите предци са се борили за свободата на България, за нейната независимост и целокупност. Днес, техните потомци, обединени в Съюз на тракийските дружества развиват активна дейност за  съхранение на паметта, идентичността и традициите. И тази година Тракийският научен институт събра изтъкнати учени на конференция, посветена на 125 години организирано тракийско движение в България и на проф. д-р Иван Филчев, почетен гражданин на Малко Търново и дългогодишен председател на Тракийския научен институт.

Днес на това свято за всички  българи място, присъстват тракийци от цялата страна, представители на други патриотични организации и на държавни институции, за да почетем героичната 1903 година и да сведем глави в знак на признателност пред саможертвата на Преображенци  в името на отечеството“.

В края на словото си председателят на СТДБ постави няколко съществени акцента:

„Имаме необходимост от събори като днешния, за да получим вдъхновение от величавия подвиг на илинденци и преображенци, но и за да си припомним за неизпълнения дълг на политиците към тракийци. Все още мълчат за първия от всички през миналия век тракийски геноцид, за нерешените човешки, морални и материални права на тракийските бежанци и техните потомци.

Съюзът на тракийските дружества в България няма да се умори да напомня за нерешените тракийски проблеми, ще продължи да работи за съхраняване паметта за миналото, ще защитава българщината и православието, за да ни има!

Ще продължим да спазваме завета „НЕ ЗАБРАВЯМЕ, НО НЕ ОТМЪЩАВАМЕ“ и се надяваме да дочакаме справедливост!“

Красимир Премянов поднесе специална благодарност на община Малко Търново и нейния кмет Илиян Янчев за поддържането на традициите и за положените усилия за  организирането на събора.

Благодарност беше изразена към президента Радев и вицепрезидента Ил. Йотова за подкрепата им за тракийската кауза.

В своето слово на възпоменателното тържество пред мемориала на преображенци си президентът Румен Радев заяви:

„Чест е да бъда в сърцето на Странджа в този свят за всеки българин ден. На Петрова нива се стичаме хиляди от всички краища на родината, за да отдадем почит към подвига на героите от Илинденско-Преображенското въстание.  

Тази светла дата завинаги духовно ще свързва българите от Тракия и Македония. И днес, повече от 100 години след събитията, сред нас са и наши сънародници от Република Северна Македония.

В историческата 1903 г., на това място, „по всички правила на модерния парламентаризъм“, както ще напишат  очевидците, тракийци отсъдиха: време за колебания няма - Одринският революционен окръг въстава редом със своите братя от Македония. От Охрид до Черно море  българите разпалиха стихията на революцията. Революция в защита на обезправените, на българското име, на личното и народно достойнство, което стои по-високо от имота и от живота. „Бихме се, спасихме честта“, ще възкликне към края на въстанието Даме Груев.

Моралният завет, който ни оставиха нашите предци, е че свободата е единствено възможна, когато си готов да вградиш в нейните темели самия себе си. Парещото перо на летописеца на въстанието Христо Силянов напомня и днес, че освободителната идея изисква безрезервно посвещаване, че преклонението пред саможертвата на най-достойните повелява всяко поколение да осмисля каква България оставя на потомците.

Редом със спомена за битките, жив е и споменът за пепелищата, които поглъщат хиляди домове и човешки съдби. За библейския поход на бягащите от зверствата и прокудените от родните си места тракийци, поели по пътя към обетованата земя на Родината, търсейки спасение и подслон от зверствата при потушаването на въстанието. Този трагичен епизод е нашият национален урок за цената на свободата и необходимостта ревностно да я пазим. Затова сме длъжни да бдим над земята си и над паметта на загиналите, да помним за хилядите изоставени домове и да отстояваме правата си.

Благодаря на всички горди наследници на тракийци, които грижливо пазят паметта на своите предци и я предават на идните поколения. Само народ, който помни своето минало, има бъдеще.

Поклон пред паметта на героите!
Да живее България!“

Кулминацията на честванията беше тържествената заря проверка в памет на загиналите герои.

Програмата завърши с празничен концерт с участието на странджанските народни певци: Манол Михайлов, Жечка Сланинкова, Ирена Станкова, Зорница Георгиева, Лазар Налбантов, Костадин Михайлов и оркестър „Жарава“.

През паметника на загиналите в борбите за присъединяване на Одринска и Беломорска Тракия и Странджа към свободна България, бяха поднесени венци и цветя от СТДБ и ТНИ, от тракийските дружества в страната, от ТСНИ „Завръщане към корените“ и „По обратния път на дедите ни“, от държавни институции, от кметове, от депутати и представители на политически партии и от признателни граждани.

  

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн