Архив - Събития-Национални 2011-2023
 
 


Тракийски дружества
На Национален тракийски събор в комитското село Славейно бе отбелязана 118-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание

Националните чествания на 118-ата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание в родопското село Славейно започнаха на 7 август т.г. с панихида в памет на загиналите във въстанието, отслужена в храм „Св. пророк Илия“ и продължиха с тържествена част, арт работилница за деца с участието на художничката Кина Бъговска, фотографска изложба „Славейно-настояще“ с автор Оля Григорова и полагане на венци пред паметниците на Илинденци и Преображенци, и пред гробовете на Пею и Кольо Шишманови.

Традиционни организатори са кметството в с. Славейно, Съюзът на тракийските дружества в България, община Смолян, ГПК „Мурджов пожар”, читалище „Съгласие 1883” и Църковното настоятелство в с. Славейно.

Тържеството бе открито от кмета на с. Славейно Недялка Търънска, която представи участниците и гостите на събора и приветства жителите на селото. Поздравителен адрес бе изпратен от областния управител на Смолян. Участие в събора взеха Андрей Кадишев, заместник областен управител на област Смолян, главният секретар на областната администрация, Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България, Краснодар Беломорски, заместник-председател на Централното ръководство на СТДБ и председател на Софийското тракийско дружество, Михаил Вълов,  зам. - председател на ЦР на СТДБ и председател ТД „Тракия“, Ямбол, Кирил Киряков, зам. - председател на ВК на СТДБ и председател на ТД „Лазар Маджаров“, Сливен, Величко Пачилов, председател на ЦК „Родопи“, член кор. проф. Георги Михов, член на ЦР на СТДБ, членовете на ВК на Съюза: Дора Янкова и доц. д-р Георги Митринов, членове на Тракийския научен институт и на Тракийския женски съюз, тракийци от Ямбол, Сливен, Асеновград, Смолян и Славейно.

В приветствието си към присъстващите председателят на СТДБ Кр. Премянов открои важното място на събора в  Славейно в националния тракийския календар като подчерта величавия подвиг на участниците в Илинденско-Преображенското въстание. Той акцентира на факта, че 118-ата годишнина от въстанието се отбелязва в годината, в която Съюзът на тракийските дружества в България чества 125 години от създаването си, в които достойно се грижи за съхраняването на тракийската памет и българщината. Премянов изрази убеждението си, че делото и примерът на войводата Пею Шишманов и неговите съмишленици ще продължат да вдъхновяват българите и ще бъдат достоен пример за родолюбие.

Слово за ролята на комитското село Славейно в Илинденско-Преображенското въстание произнесе доц. д-р Георги Митринов.

От името на СТДБ, на ТНИ и на тракийските дружества, участници в събора бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Илинденци и Преображенци, и пред гробовете на Пею и Кольо Шишманови.


 

 
       
 
© 2011 - Съюз на Тракийските Дружества в България
уебдизайн